Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Європа демонструє опір Газпрому: який рекорд побили ціни на газ

Ф'ючерси на газ не опускалися до такого рівня з лютого 2022 року

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Ціна на газ у Європі зному істотно знизилася

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У Європі знову дешевшає блакитне паливо: поточна позначка зупинилася на рівні 850 доларів за тисячу кубометрів, що менше за попередню майже на 6,6%.

Деталі повідомляє видання UrduPoint.

За інформацією лондонської біржі, ф'ючерси на газ, які наразі встановлені у Європейському Союзі, не набували такого значення з 21 лютого 2022 року. До того, вже відомі ф'ючерси на січневі постачання на хаб TTF: вони також впали на 7%, до 849,68 долара. І поки Росія живе у вигаданому світі та вважає, що без їхнього газу Європа замерзне, у більшості країн досить висока середня температура як для кінця грудня.

Саме з причини теплої зими вартість газу істотно знизилася. Інший чинник – заповнення газових підземних сховищ. Рівень накопичення становить 82,98%, що на 10,8% вище, ніж середній показник за останні п'ять років. Як повідомляє асоціація Gas Infrastructure Europe, Європі щодня вдається збільшувати запаси приблизно на 0,1%.

Водночас російські пропагандистські засоби масової інформації брешуть населенню, що країни ЄС замерзають без централізованого опалення, оскільки газу немає ні у квартирах, ні в приватних будинках. Звісно, адже Газпром за останні пів року лише тим і займався, що не виконував контрактні зобов’язання та зменшував транспортування.

Насправді ситуація кардинально протилежна до тієї, про яку розповідають в Росії. Європа змогла відмовитися від великої частини постачання Газпрому, змирилася із закриттям "Північних потоків", налагодила транспортування альтернативними шляхами й взагалі хоче відсудити у російського монополіста мільярди доларів за завдані збитки.

Гранична ціна на газ і боротьба Газпрому

19 грудня міністри енергетики ЄС домовилися про цінові обмеження на газ, в тому числі російський. Тепер показник становить 180 євро за МВт*год (1 888 євро за тисячу кубометрів). Відтепер запровадження механізму коригування вартості допоможе узгодити майбутні санкції проти держави-терориста і поступово витіснятиме Газпром з глобального ринку.

Водночас монополіст не здається та посилює постачання ресурсу в інші країни, більш лояльні. Зокрема до Китаю. Відомо, що за останні два тижні постачання газопроводом "Сила Сибіру" кілька разів оновляло історичний рекорд добових постачань. Перевищення контрактних зобов'язань за один день становило 16,6%.

Китай платить за ресурс рублями та юанями, що вигідно Росії на фоні відмови більшості країн Європи оплачувати газ національною валютою РФ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яким рішенням щодо російського газу ЄС здивує цього разу. Також ми повідомляли, що відновлення "Північних потоків" обійдеться у круглу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.