Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Росію хочуть відрізати від газового ринку: що чекає на Газпром через ліміт ціни

Встановлення цінової межі на газ не є інструментом санкцій, але допоможе усунути маніпуляції РФ

Фото: Unsplash, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Газпром втрачає вплив на міжнародному ринку газу

Фото: Unsplash, Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

19 грудня у Брюсселі на зустрічі міністрів енергетики ЄС було встановлено ліміт цін на газ. Показник становить 180 євро за МВт*год (1 888 євро за тисячу кубометрів).

Які наслідки може мати рішення, розповіла міністерка економіки України Юлія Свириденко.

У Європі кілька разів безрезультатно намагалися домовитися про граничну вартість газу, в тому числі російського. Раніше такі країни як Німеччина й Нідерланди просували рішення щодо ціни у 275 євро, хоча більш як десять країн Європейського Союзу не погоджуватися з показником і вимагали значно його знизити.

За словами Юлії Свириденко, тепер вартість істотно нижча, ніж початкова позиція, але "поки тривали політичні дебати, ціна газу в ЄС зменшилася до рівня 117 євро за МВт*год, а ціна TTF взагалі становить 107 євро за МВт*год". Як пояснила Свириденко, стеля ціни на газ – це дещо інший механізм, ніж гранична вартість нафти, тобто не є інструментом санкцій, проте має на меті захистити імпортерів від занадто високих показників.

Міжнародний ринок за період, коли на ньому домінували постачання з Росії, став значно чутливішим до будь-яких політичних і соціальних потрясінь. Тому запровадження механізму коригування вартості відкриє можливість для узгодження майбутніх санкцій і витіснення Газпрому з глобального ринку. Як аргумент стосовно домінантної позиції Росії Юлія Свириденко навела приклад ціни газу в Європі: влітку поточного року вартість була в 7 разів вищою, ніж у Сполучених Штатах Америки.

Тож якщо вдасться керувати інструментом торгівлі – TTF – центральним важелем у системі ціноутворення в ЄС, можна значно понизити чутливість ринку до маніпуляцій і послабити значення Газпрому як єдиного експортера ресурсу. Зауважимо, механізм почне працювати з 1 лютого 2023 року, а цінові обмеження стануть дійсні з 15 лютого.

Різке підвищення вартості газу

Ще одним прикладом залежності від Росії стала пожежа на магістральному газопроводі в Чувашії. На ділянці Уренгой – Помари – Ужгород, по якій паливо постачають до Європи, сталася розгерметизація, через що ресурс почав витікати в атмосферу. Протягом 10 годин не вщухала масштабна пожежа, на інцидент одразу відреагували європейські ціни. На біржі ICE вартість наблизилася до 1 250 доларів за одну тисячу кубометрів.

Зауважимо, що трубопровід перетинає російсько-український кордон біля станції "Суджа" в Курській області. На сьогодні це єдина точка входу російського газу в Україну для транзиту до Європи. Тож дійсно, поки існують чинники маніпуляцій РФ, відрізати її від ринку газу, а ЄС зробити енергонезалежним буде неможливо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що найближчі "друзі" РФ вимагають гроші від Газпрому. Також ми повідомляли, що Росія провокує енергетичну кризу ще в одній країні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.