Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Знову за стіл переговорів? Яким рішенням щодо російського газу ЄС здивує цього разу

Деякі країни Європи вимагають встановити обмеження на ціну газу нижче 200 євро

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Європа буде домовлятися про цінову стелю на газ

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Вкотре країни Європейського Союзу будуть намагатися дійти згоди стосовно граничної ціни на природний газ включно з російським. 19 грудня у Брюсселі на зустрічі міністрів енергетики Європа планує домовитися про цінову стелю.

Деталі повідомляє видання Reuters.

Відповідно до проєкту рішення щодо зустрічі, мова піде про обмеження вартості газу, незважаючи на країну-постачальника. Наразі блакитне паливо коштує на ринку близько 3 тисяч доларів за 1 тис. куб. м, або 275 євро/МВт-год. Деякі держави запропонували зменшити показник майже на 100 євро і встановити його на рівні 188 євро/МВт-год або 2 тисячі доларів.

"Проєкт призведе до встановлення межі, якщо ціни за попереднім місячним контрактом з голландським центром передачі прав власності (TTF) перевищать 188 євро/МВт-ч протягом трьох днів. Це набагато нижче, ніж попереднє граничне значення 275 євро/МВт-ч, запропоноване Єврокомісією минулого місяця", – зазначає джерело.

За подібне рішення виступили більш як десять країн, включно з Польщею, Бельгією і Грецією. Такий крок, вважають представниці ЄС, допоможе Європі впоратися з дорогим газом після того, як російський Газпром припинив більшу частину постачань. Наперекір ідуть Німеччина, Австрія та Нідерланди, вони наполягають на високому порозі, оскільки побоюються зменшення транспортування через низьку вартість, тобто нерентабельність видобутку.

Також вони планують розробити механізм, який автоматично скасує дію граничної вартості, якщо через неї виникнуть непередбачувані негативні наслідки. Країни ЄС намагаються встановити новий ліміт, який би задовольнив усіх, уже протягом кількох місяців, але дві екстрені зустрічі минули безрезультатно.

Що стосується найближчої зустрічі, то експерти не мають спільної думки, яка сторона набере більше голосів і виграє у протистоянні. Оскільки позиції деяких держав досі нестійкі, вони будь-коли можуть перейти на іншу сторону, щоб заблокувати угоду. Якщо зниження граничної ціни таки запровадять, це дозволить позбавити Росію високих доходів від продажу палива і забезпечить стабільність на енергетичному ринку.

Приклад позбавлення енергетичної залежності

Хороший приклад для інших держав показала Італії, яка до початку війни купувала 40% газу у Росії. До червня 2022 року вона змінила головного імпортера, водночас відмовившись від співпраці з Газпромом. Замість російського газу, Італія почала використовувати блакитне паливо з Алжиру та Азербайджану, а також Лівії, країн Перської затоки, США, Північної Європи та Африки.

Завдяки новим постачанням у газовому балансі Італії російський імпорт скоротився вдвічі та наразі становить близько 20%. Чимало зусиль також доклали Німеччина, Франція та Іспанія, де попит впав на 23% в середньому. На 30% попит вдалося скоротити у Нідерландах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як Італія змогла повністю відмовитися від російського газу. Також ми повідомляли, що ціна газу в Україні різко змінилася, та розповідали, що у Мінекономіки назвали нову вартість.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.