Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Єврокомісія скасувала ембарго на імпорт українського зерна – що це означає

Обмеження на поставки українського зерна мали закінчитися 15 вересня, а деякі країни заздалегідь анонсували свої рішення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ембарго на імпорт українського зерна більше не діятиме

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Єврокомісія не планує продовжувати ембарго на українську агропродукцію після 15 вересня. Саме сьогодні спливає термін заборони. Сторонам вдалося досягти домовленостей про дії стосовно експорту зерна.

Про це повідомила пресслужба органу на офіційному сайті.

Зазначається, що Єврокомісія переглянула своє попереднє рішення щодо ембарго. За той період, коли діяла заборона поставок у п'ять держав-членів ЄС, вдалося виправити цінові стрибки на ринках.

Водночас Київ зі свого боку взяв зобов’язання вжити обмежувальних заходів. А саме – для уникнення сплеску цін на зерно встановити систему ліцензування експорту протягом 30 днів. Це необхідно розпочати одразу, з 16 вересня, аби встигнути запровадити ефективний контроль за поставками чотирьох категорій сільгосппродукції.

За дотриманням і виконанням заходів будуть стежити обидві сторони – Україна та Єврокомісія. Остання пообіцяла не втручатися і не накладати нових заборон, поки в повному обсязі працюватимуть встановлені заходи.

Втім Польща не має наміру відмовлятися від ембарго. Як раніше уточнював прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, країна продовжить заборону на ввезення агропродукції навіть в разі скасування обмежень Єврокомісією. Тепер цікаво, як на рішення відреагують в ЄС.

Нещодавно міністра сільського господарства Польщі Роберта Телуса обурили обсяги експорту зерна до країн Європейського Союзу. Він висловив думку, що було б непогано встановити безстрокову заборону. Чи принаймні продовжити її до кінця 2023 року.

Україна готує позов на Польщу

Раніше ми розповідали, що на фоні загострення розбіжностей щодо транспортування зерна Україна збирається подати позов на Польщу. Київ має намір звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ), якщо сусідня держава відмовиться скасувати ембарго.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, це вимушена дія, адже Україні потрібно відстоювати свої права, навіть якщо виникне необхідність судового розгляду.

Матеуш Моравецький вважає, що наразі рано відкривати кордони для українського збіжжя, оскільки на ринку спостерігається його надлишок. Якщо з’являться нові постачальники, місцеві фермери можуть втратити клієнтів і понести збитки.

Власне, саме ця причина свого часу призвела до встановлення заборони імпорту. Тож чиновник впевнений, що відбудеться повторення історії, економіка Польщі постраждає, як і весь сільськогосподарський сектор. І краще розробити механізми транспортування продукції в ті держави, де дійсно існує нестача продовольства.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що аграрії б’ють на сполох і розповідав, що сталося з ринком зернових та олійних вперше за 20 років. Також ми повідомляли, що Болгарія зробила важливий крок для розблокування експорту зерна з України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.