Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україна подасть позов на Польщу через зернове ембарго

Розповідаємо, як український уряд відреагував на продовження заборони постачання українського зерна в Польщу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зробив заяву щодо зернового ембарго

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Польща планує продовжити ембарго для українського зерна навіть попри рішення Європейської комісії після 15 вересня. У такому разі Україна звернеться до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ).

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своїй сторінці у соцмережі X.

Зернове ембарго від Польщі

Як пояснив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, країна не відкриватиме свої кордони для ввезення збіжжя, адже українська зернова продукція надходила на ринок країн Європи з надлишком, а це певним чином шкодило місцевим фермерам.

На таку заяву відреагував прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначивши, що у такому разі країна буде вимушена звернутися до арбітражу СОТ щодо компенсації збитків за порушення норм генеральної угоди з тарифів й торгівлі.

"Україна, попри війну та блокування Росією наших портів, дотримується своїх зобовʼязань як за Угодою про асоціацію з ЄС, так і за правом СОТ. Ми не мали й не маємо намірів шкодити польським фермерам. Ми дуже цінуємо підтримку від польського народу та польських родин", – зазначив Денис Шмигаль.

Чому Польща хоче відмовитися від українського зерна

Міністр економічного розвитку та технологій Польщі Вальдемар Буда пояснив, що допоки польські фермери не продадуть свій урожай, то завозити на ринок українське зерно – не можна. Тому уряд Польщі розглядає наразі лише два сценарії:

  • продовження обмежень, термін дії яких закінчується 15 вересня, на рівні Євросоюзу;
  • збереження поточних обмежень на рівні національних правил.

Що отримає Україна у разі заборони на експорт зерна від Єврокомісії

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський зазначив, що комісія пропонує надати субсидії для більш ефективного транзиту сільськогосподарських товарів з України до портів Балтії.

За словами Войцеховського, зараз є лише одне рішення – підтримати транзит та продовжити заборону на експорт зерна до п'яти сусідніх країн. Єврокомісар запевнив, що після 15 вересня буде величезна проблема, ймовірно, навіть більша ніж та, що була до запровадження тимчасових захисних заходів проти експорту українського збіжжя.

Раніше ми розповідали, що зараз відбувається з цінами на зернові в Україні. Також ми писали, як Росія намагається перетворити зерно на зброю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.