Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Болгарія зробила важливий крок для розблокування експорту зерна з України

Парламент країни висловив солідарність з Києвом всупереч невдоволенню інших країн

Фото: парламент Болгарії, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Болгарія вирішила дозволити імпорт зерна з України

Фото: парламент Болгарії, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Болгарія ухвалила рішення зняти заборону на імпорт української агропродукції. Відповідні зміни затвердив парламент країни. Діяти вони почнуть після 15 вересня.

Про це пише місцеве видання The Sofia Globe.

В парламенті Болгарії висловили солідарність з Україною та додали, що вирішили не підтримувати продовження після 15 вересня 2023 року надзвичайних заходів, які передбачають заборону імпорту з України до Республіки Болгарії, Республіки Польща, Угорщини, Румунії та Словацької Республіки таких культур:

  • пшениці;
  • кукурудзи;
  • ріпаку;
  • насіння соняшника.

Варто зауважити, що раніше скасування цієї заборони підтримав уряд країни.

Як відомо, 15 вересня спливає термін заборони ЄС на імпорт української агропродукції. Після цього Польща, Угорщина, Словаччина та Румунія планують впровадити власні обмеження.

Польща різко висловилася проти імпорту українського зерна

Нещодавно міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус обурився обсягами експорту українського зерна до країн Євросоюзу. Він навіть запропонував встановити безстрокову заборону на імпорт.

Чиновник переконаний, що зернове ембарго має бути продовжене щонайменше до кінця 2023 року. До того ж заявив, що Україна не повинна приєднуватися до Європейського Союзу, бо це зашкодить економіці Польщі, зокрема сільському господарству.

Міністр додав, що основна мета ембарго – не дозволити українському зерну залишатися в Європі та розробити механізм для його надання в країни, де воно є найбільш необхідним для гарантування продовольчої безпеки.

Україна збирається подати позов на Польщу

Київ вирішив звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) у разі, якщо Польща продовжить дію ембарго. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна буде змушена відстоювати свої права у судовому порядку.

Водночас прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький підтвердив, що Польща не планує відкривати кордони для українського збіжжя через його надлишок. За його словами, такий крок може завдати суттєвої шкоди місцевим фермерам.

Раніше ми писали про те, чи може відновитися зернова угода. Також ми розповідали, яких змін слід чекати на світовому ринку зерна у найближчому майбутньому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.