Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аграрії б’ють на сполох: що сталося з ринком зернових та олійних вперше за 20 років

Основні витрати аграріїв, через які вирощування стало збитковим – це купівля добрив і пального

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аграрії стикнулися зі втратами, вирощування зернових стало збитковим

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аграрний сектор в Україні вперше за 20 років став збитковим. У 2022 році критичну лінію перетнули зернові культури, а також соняшник, який ніколи не вирощували з матеріальними втратами. Експерти назвали період, який може стати критичним для аграріїв.

Про це розповів генеральний директор компанії ІМК Алекс Ліссітса на конференції "Ефективне управління агрокомпаніями".

Він зауважив, що основними статтями витрат, які призвели до негативної ситуації на ринку, є добрива і пальне. Через високі показники собівартості вирощування зернових та олійних аграрії втрачають кошти. Наприклад, залежно від врожайності озимої пшениці у 2023 році, збитки на цій культурі можуть сягнути 19 дол./т.

"По кукурудзі збитки цьогоріч прогнозуються на рівні мінус 48 дол./т, наступного року – мінус 26 дол./т", – констатував Алекс Ліссітса.

Склалася несприятлива ситуація з соняшником, хоча його ніколи не вирощували зі втратами. Але мінусова тенденція добралася і до цієї культури: мінус 11 дол./т цього року, наступного – орієнтовно мінус 21 дол./т.

Дуже хорошим для України був 2021 рік: тоді на полях зібрали великий врожай, агробізнес зміг адаптуватися до експортних вимог, майже з нуля вибудував логістичні маршрути для ефективного транспортування. На жаль, війна внесла свої корективи, через що у 2024 рік аграрний сектор заходить з набагато нижчими показниками.

Перше – врожайність зменшилася, друге – ціни на культури, навіть порівняно з попереднім роком, впали, третє – логістика стала дорожчою. З огляду на це, період кінця 2024 – першої половини 2025 років може стати критичним і призвести до масового банкрутства агропідприємств. Водночас подібний розвиток подій є лише припущенням, і навіть за поганих умов робота сектору в цілому не зупиниться.

Болгарія пішла назустріч Україні

Раніше ми розповідали, що уряд Болгарії ухвалив рішення зняти заборону на імпорт української аграрної продукції. Зміни, затверджені парламентом, почали діяти 15 вересня. Йдеться про відмову від припинення таких поставок:

  • пшениці;
  • кукурудзи;
  • ріпаку;
  • насіння соняшника.

Цей крок став висловленням солідарності з Україною. Нагадаємо, заборона імпорту стала частиною надзвичайних заходів, запроваджених Європейським Союзом щодо Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словацької Республіки. Водночас, оскільки 15 вересня спливає термін обмежень у вказаних країнах, вони мають намір запровадити власні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україна подасть позов на Польщу через зернове ембарго. Також ми повідомляли, що зараз відбувається з цінами на зернові в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.