Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Якою буде українська енергосистема після війни: в Міненерго поділилися планами

Україна сподівається на співробітництво з США у питанні відновлення потужностей енергетики

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Як відбудовуватимуть енергосистему України

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Відновлювати енергосистему, яка зазнала руйнувань внаслідок російських атак під час повномасштабного вторгнення, в Україні планують за новими принципами.

Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час онлайн-зустрічі з очільницею Міненерго США Дженніфер Гренголм, повідомляє пресслужба Міненергетики.

За словами українського міністра, відбудовувати енергосистему держава планує за наступними принципами:

  • децентралізація;
  • стійкість до військових викликів;
  • розвиток зеленої енергетики та атомної енергетики як ключової генерації.

"Наше бачення — це поступове заміщення потужностей теплової генерації, яка найбільше постраждала від російських атак, сучасними безвуглецевими технологіями, – сказав Галущенко.

Він також наголосив, що Україна сподівається на тісну співпрацю з США у цьому питанні. Мова йде про впровадження технології малих модульних реакторів.

Наслідки обстрілів 14 січня

Цього дня російські окупанти влаштували новий масований обстріл України ракетами. На жаль, ППО не вдалося виявити та знешкодити всі ворожі об'єкти.

Так, у Дніпрі одна з ракет влучила у багатоквартирний будинок. Як повідомив заступник ОП Кирил Тимошенко, "немає як мінімум одного під‘їзду, під завалами знаходяться люди, які були дома у святковий день". На місці події виїхали усі рятувальні служби.

Станом на 16:20 відомо про десятьох поранених, двоє з них – діти. Троє постраждалих мають важкі травми, як уточнює голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Поки що вдалося врятувати 18 осіб, всі вони перебувають у лікарнях.

Чи ще можливий в Україні повний блекаут

Можливо, російським окупантам вдасться знеструмити Україну на тривалий час, але повний блекаут країни — малоймовірний навіть за найпесимістичного сценарію.

"Песимістичний сценарій передбачає, що ми житимемо в режимі листопада-грудня 2022 року в найближчі кілька місяців. Потрібно бути готовими до дискомфорту та труднощів в енергопостачаннях, якщо ворог матиме можливість знищувати нашу інфраструктуру та погодні умови будуть несприятливими", – розповів голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький.

Раніше сайт Pro Гроші писав, куди українцям скаржитись на відключення світла поза графіком. Також ми розповідали, кому і чому в Україні не відключатимуть електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.