Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергосистема більше не вразлива до російських ракет? Чому в Україні неможливий блекаут

Подальша ситуація з відключеннями світла залежить від російських атак і погоди

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як українцям вимикатимуть світло у найближчі місяці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову запровадять тривалі відключення світла, якщо Росія вдасться до нових терористичних атак і пошкодить об'єкти енергоінфраструктури. Втім, найближчим часом українцям навпаки — можуть скоротити тривалість відключень електроенергії через потепління.

Про це в етері телемарафону розповів голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

За його словами, українці мають бути готовити до того, що у разі успішних обстрілів з боку РФ в регіонах можливі тривалі відключення світла. Втім, на думку Кудрицького, повний блекаут країни — малоймовірний навіть за найпесимістичного сценарію.

Песимістичний сценарій передбачає, що ми житимемо в режимі листопада-грудня 2022 року в найближчі кілька місяців. Потрібно бути готовими до дискомфорту та труднощів в енергопостачаннях, якщо ворог матиме можливість знищувати нашу інфраструктуру та погодні умови будуть несприятливими", – зазначив він.

Водночас оптимістичний сценарій ґрунтується на збільшенні ефективності ППО, і нові атаки стануть безуспішними. Енергетики й надалі відновлюватимуть пошкоджену обстрілами енергосистему, а усі енергоблоки на АЕС будуть працювати. В умовах потепління відключень світла значно поменшає.

Чи реально повністю відмовитися від відключень світла

Кудрицький пояснив, що усе залежить від того, чи вдасться Україні уникнути нових пошкоджень енергооб'єктів та від погоди. Але сам процес відновлення енергосистеми прискориться лише після звільнення окупованих територій, де розташовано багато генеруючих потужностей, зокрема Запорізька АЕС, яка здатна покрити дефіцит в енергосистемі.

Україна розпочала імпорт електроенергії з Євросоюзу

За словами міністра енергетики Германа Галущенко, з 1 січня 2023 року Україна почала імпортувати електроенергію з Європи. Він також повідомив, що уряд дозволив підприємствам закуповувати електроенергію, і це відповідно впливатиме на постачання та їхнє можливе обмеження у постачаннях.

Скільки саме імпортуватиме Україна — залежить від ситуації з ремонтами та входження в роботу енергосистеми блоків найближчими днями.

"Багато залежатиме від майбутніх обстрілів енергосистеми, які пошкодження будуть, але, безумовно, на імпорт ми також розраховуємо", – додав Галущенко.

Раніше ми розповідали, кому і чому в Україні не відключатимуть електроенергію. Також ми писали, хто з обленерго найчастіше порушує графіки відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.