Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні частково припинять планові відключення світла – хто буде з електрикою

Імпорт електроенергії з-за кордону вплине на ситуацію з електропостачанням за графіками

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Відключень світла в Україні може поменшати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські підприємства зможуть уникнути відключень світла, якщо купуватимуть імпортовану з-за кордону електроенергію.

Про це повідомили у пресслужбі Мінекономіки.

Одне із головних завдань уряду – створити можливість безперебійної роботи підприємств та забезпечити запас міцності енергосистеми в умовах регулярних ракетних атак Росії.

Уряд запровадив механізм імпорту електроенергії з ЄС. Перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко пояснила, що цей крок дозволить виробникам зменшити залежність від планових відключень електроенергії та сприятиме посиленню енергетичної безпеки України.

"Це було непросто, але нам вдалося створити прийнятний робочий механізм. Доступна пропускна спроможність для імпорту електроенергії з країн ЄС, зокрема Румунії та Словаччини, складає 600 МВт на годину. Підприємства, які купуватимуть імпортовану електроенергію, будуть гарантовано захищені від планових обмежень електропостачання в об’ємах закупленої ним електроенергії", – повідомила міністр.

Запропонований механізм допоможе функціонувати цілим галузям економіки, насамперед тим, що критично залежні від безперебійного енергопостачання.

Що відомо про імпорт електроенергії

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що з 1 січня 2023 року Україна почала імпортувати електроенергію з Європи. Він також повідомив, що уряд дозволив підприємствам закуповувати електроенергію, і це відповідно впливатиме на постачання та їхнє можливе обмеження у постачаннях.

Обсяги імпорту залежатимуть від ситуації з ремонтами та входження в роботу енергосистеми блоків найближчими днями, пояснив голова Міненерго.

"Багато залежатиме від майбутніх обстрілів енергосистеми, які пошкодження будуть, але, безумовно, на імпорт ми також розраховуємо", – додав Галущенко.

За даними Міненерго, наразі узгоджені комерційні перетікання між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) становлять 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень. Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірні й пікові години, проте залучення імпорту значно знизить обсяг небалансу.

Раніше ми писали про те, чи буде блекаут в Україні та до якого сценарію готуватися українцям. Також ми розповідали, які обленерго в Україні порушують правила відключень електроенергії.

Більше про відключення світла ви можете прочитати у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.