Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Які речі допоможуть пережити блекаут – 3 товари, без яких взимку може бути важко

Розповідаємо, якими речами потрібно себе забезпечити до приходу зими та скільки коштують товари, які допоможуть більш комфортно пережити блекаут

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштують предмети побуту, без яких не обійтися під час блекауту

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Минулі осінь та зима були для українців складними через масовані ракетні обстріли енергетичної інфраструктури. Періодично зникали світло і тепло, що змусило громадян купувати павербанки, термобілизну, зарядні станції тощо. Але тоді недобросовісні продавці штучно завищували ціни, аби максимально заробити. Тож перед новим опалювальним сезоном не завадить забезпечити себе речами, які можуть знадобитися при потенційному блекауті.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки перед початком осені коштують товари, що допоможуть в разі масштабних відключень електроенергії.

Які речі пригодяться у блекаут

  • Термобілизна

Краще не чекати великого ажіотажу та попиту на термобілизну, а купити кілька комплектів, поки вона ще не підскочила в ціні. Бо зникнути може не тільки світло, але й опалення. Звісно, ковдри та теплий одяг допоможуть зігрітися, але з термобілизною дочекатися появи тепла буде простіше.

Варто лише звертати увагу на вміст шерсті у виробі: щоб максимізувати ефект, підійде білизна із шерсті мериноса, але вона буде дорожчою. Більш бюджетний варіант – мікрофліс.

Вартість окремих товарів, наприклад, лише футболки, починаються від 500 грн. Комплекти коштують 1 000 грн і більше. Наразі чимало магазинів пропонують знижки на термобілизну, що робить покупку більш вигідною.

Ціни на термобілизну в Україні
Ціни на термобілизну в Україні
Фото: Скриншот: Pro Гроші

  • Павербанк

Пристрій, без якого у період вимкнень електрики точно не обійтися. За ємність батареї 10 000 мА/г доведеться віддати до 1 000 грн, залежно від виробника. Але такої потужності може не вистачити на довгі періоди відсутності світла, тож бажано запастися павербанком щонайменше на 20 000 мА/г. Він обійдеться у 1 300 грн і більше.

Ціни на павербанки в Україні
Ціни на павербанки в Україні
Фото: Скриншот: Pro Гроші

  • Портативна газова плита

Якщо в домі стоїть електрична плитка, то доведеться їсти одні снеки та консерви. Аби не залишитись в блекаут без засобу приготування їжі, можна купити переносну газову плитку, яку зазвичай використовують у походах і туризмі. Балону з газом мінімальної ємності вистачить на тиждень для кількох людей.

Ціни відрізняються залежно від параметрів пристрою. Більш-менш хороші моделі коштують від1 000 грн, але це найменша вартість, яку доведеться віддати за плиту, причому лише з однією конфоркою. Приблизно від 3 000 грн коштують більші пристрої на дві конфорки.

Що стосується вартості газових балонів, то невеликий можна придбати за 150 грн. Ємності на 10 л обійдуться у 1 200 грн.

 | Фото: Скриншот: Pro Гроші
 | Фото: Скриншот: Pro Гроші

Ціни на портативні газові плити і балони

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Ціни на портативні газові плити і балони

Фото: Скриншот: Pro Гроші

Чи може Україна залишитися без світла

Раніше ми розповідали, чи існує ймовірність блекауту в Україні та як до нього підготуватися. В Міністерстві енергетики зауважують, що відключень світла вдасться уникнути, якщо не буде нових масованих обстрілів об’єктів критичної інфраструктури.

Водночас деякі експерти й фахівці в галузі стверджують, що провести зиму без погодинних вимкнень не вийде навіть за умови відсутності пошкоджень станцій. Головна проблема – зростання обсягів споживання електрики у холодну пору року. Тобто й без обстрілів збільшиться навантаження на енергосистему, яку ще не відновили до оптимального стану.

"Україна споживатиме більше, і може виникнути значний дефіцит, який не вдасться покрити імпортом. Коли його не вистачить, систему доведеться балансувати відключеннями", – пояснював виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

Плюс ситуація ускладнюється відсутністю мережі Запорізької АЕС. Тож для відносно комфортного зимування не буде лишнім забезпечити себе конкретними речами, які допоможуть пережити блекаут без зайвих труднощів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що блекаут скасовується і розповідав, скільки енергоблоків АЕС вже відремонтували. Також ми повідомляли, скільки коштує підготуватися до важкої зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.