Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут скасовується? Скільки енергоблоків АЕС вже відремонтували

В міністерстві енергетики привідкрили деталі підготовки до можливих нових відключень світла

Фото: УНІАН, Енергоатом. Колаж: Pro Гроші

В Міненерго оцінили загрозу блекауту

Фото: УНІАН, Енергоатом. Колаж: Pro Гроші

Енергосистему України готують до опалювального сезону в умовах війни. Після минулорічних ракетних обстрілів багато об'єктів потербують відновлення. При цьому продовжується "найбільша ремонтна кампанія" за час незалежності, щоб уникнути відключень світла взимку.

Про це розповів заступник міністра енергетики Фарід Сафаров в ефірі телемарафону.

За його словами, наразі вже відремонтовані п’ять енергоблоків атомних електростанцій. Цей факт важливий, адже навіть за умови окупації ЗАЕС атомна енергетика є джерелом більше ніж половини електроенергії, згенерованої в Україні.

"Наразі вже п’ять атомних блоків загальною потужністю 4,4 гігавата відремонтовано та підготовлено повністю до осінньо-зимового періоду, ще чотири вже на фінальній стадії і додадуть нам 3,4 гігавата", – зауважив урядовець.

При цьому він наголосив, що відновлення об’єктів генерації відбувається за попередньо узгодженими термінами.

"Є графік, який чітко контролюється, і всі ремонтні роботи проводять в строк, а деякі навіть на випередження. Наприклад, атомна генерація", – сказав Сафаров.

Яким буде опалювальний сезон

За словами заступника міністра енергетики, унаслідок обстрілів РФ минулої зими були пошкоджені близько 24 об’єктів генерації. Крім того, численні влучання були у ТЕС і ТЕЦ, які зараз намагаються відновити.

Водночас в уряді прогнозують, що зима може бути легкою лише в одному випадку – якщо обстріли РФ не повторяться. Однак наразі достеменно невідомо, як поведе себе ворог.

"Ми розуміємо, що скоріш за все, енергетика так і залишиться "другою лінією" цієї війни. Тому ми готуємо додаткові резерви, які дозволять нам змогу швидко ремонтувати те обладнання, яке буде виведене з ладу внаслідок ворожих обстрілів", – заявив Сафаров.

Чи будуть відключення світла взимку

Міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що українцям не варто боятися "важкої зими" та проблем зі світлом. Він вважає, що запорукою цього буде і робота ППО, які цього року працюють значно краще, ніж попереднього.

В Укренерго також відзвітували, що вже відновили майже 90% пошкоджених російськими обстрілами трансформаторних підстанцій. Українців заспокоїли – енергетики повинні взимку покрити потребу у споживанні електроенергії. Однак якщо обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури ускладняться, відключень світла не уникнути.

Раніше українцям пояснили, чому не варто боятися відключень світла взимку. Також ми писали про те, яким областям найбільше загрожують відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.