Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ворота нафтового експорту РФ закриваються? Хто може забити в них останній цвях

Санкції – не єдина можливість позбавити Росію нафтового експорту

Фото: РБК, РИА. Колаж: Pro Гроші

Фото: РБК, РИА. Колаж: Pro Гроші

Атака на термінал нафто-переливного комплексу "Шехсаріс", який розташований поблизу Новоросійська у Краснодарському краї, демонструє не тільки вразливість сектору, але й можливість повністю обмежити РФ в експорті ресурсу.

Про це розповів OSINT-аналітик InformNapalm Антон Палушко у Telegram-каналі.

Нагадаємо, що приблизно о 3-й годині ночі 18 листопада пролунав вибух на нафтобазі "Шехсаріс", яка вважається однією з найбільших на півдні Росії. Тоді ж засоби масової інформації РФ розділилися на два табори: одні писали, що було здійснено атаку, причому не внутрішніми силами, а надводним українським дроном.

Інші ЗМІ заперечували будь-які неправомірні дії на території комплексу. Представник компанії "Транснєфть" Ігор Дьомін, незважаючи на публікацію в мережі Інтернет підтверджувального відео, заперечує вибух. Він заявив, що "нападу морським безпілотником ЗСУ на нафтогавань "Шесхаріс" у Новоросійську не було".

Антон Палушко дав відповідь на питання, чому офіційно не було визнано атаку. Справа не в невеликих масштабах і відсутності серйозних збитків. За його словами, якщо підтвердити причетність України до пошкодження терміналу, це стане демонстрацією вразливості нафтового сектору в Росії.

Тобто, якщо вдалося здійснити одну, хоч і маленьку, атаку на портову інфраструктуру, ніщо не завадить повторити спроби, які будуть націлені вже на танкери у бухті. При цьому мова йде про припинення експорту з нафтогавані.

"Якщо це наш дрон, то мова йде про відстань застосування у щонайменше 650+ кілометрів, і це звідки не запускай. Дрон спокійно проходить повз Крим і йде далі на Росію", – зазначає аналітик. Що цікаво, Палушко уточнив – від місця вибуху до резиденції Володимира Путіна близько 50 км.

Атаки діятимуть спільно з санкціями

У відповідь на обстріли енергетичної інфраструктури України держава-агресор може отримати замороження нафтового транспортування. Зауважимо, що комплекс вважається одним із найбільших на півдні Росії, його експлуатують для приймання, зберігання та відвантаження нафти та нафтопродуктів на продаж.

Так звані "ворота російського нафтового експорту" можуть одного дня закритися, позбавляючи країну надходжень до бюджету. Поряд з атаками допомогти повністю відключити сектор від дієздатності можуть санкції ЄС та США, які наберуть чинності одразу після погодження максимальної ціни на сирий ресурс.

Вже 23 листопада країни G7 отримають пропозицію від президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена стосовно ціни. Якщо її приймуть, то обмеження оголосять невідкладно, після чого Росія втратить можливість диктували умови експорту, якщо не хоче повністю втратити покупців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що РФ продовжує бити по Україні, та розповідали, який відсоток енергетичної інфраструктури ми втратили. Також ми повідомляли, що в Індії знайшли виправдання, чому країна продовжує купувати нафту РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.