Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ворог втратив контроль: коли українці побачать "нову якість" енергосистеми

В Укренерго розповіли, коли наша країна стане полігоном запровадження нових технологій

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Яка ситуація зі світлом в Україні

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Україна повинна стати полігоном для впровадження нових сучасних технологій в енергетиці. Цьому допомагає те, що зараз майже весь світ хоче допомогти нам відбудувати енергосистему – в нових форматі та якості.

Про це повідомив голова правління Укренерго Володимир Кудрицький.

Чи вдасться Україні досягти поставленої мети

"Дуже важливо не втратити момент, коли практично весь світ хоче допомогти нам відбудувати енергосистему в новому форматі. Ми будемо користуватися цими можливостями, залучати фінансування у прозорий спосіб", – пояснив Кудрицький.

Коли українці побачать "нову якість" енергосистеми

При цьому він наголосив: нову якість енергосистеми українці побачать уже найближчими роками. "Україна зрештою стане полігоном запровадження нових технологій в електроенергетиці", – запевнив голова правління Укренерго.

Водночас, зазначив Кудрицький, наразі Україна вже здобула енергетичну незалежність. Домогтися цього вдалося завдяки синхронізації її енергосистеми із європейською у 2022 році.

"Рік тому Україна здобула енергетичну незалежність та безпеку, назавжди вибивши з рук Росії важелі для енергетичного шантажу Європи. Ворог втратив контроль та спостереження над оперативною ситуацією в нашій мережі, яку раніше бачив у режимі реального часу, онлайн в будь-який момент", – пояснив він.

Яка ситуація зі світлом

У Києві, Київській та Житомирській областях ситуація зі світлом покращиться в найближчі півтора тижні, наголосив голова Укренерго.

"На Київщині, Києві та Житомирщині є певні обмеження. Вони не мають того масштабу, який був раніше, вони локальні. Проблеми будуть вирішені в найближчі півтора тижня, якщо не буде руйнувань внаслідок ракетних атак. По Одесі – ми справились до 15 березня, навіть раніше", – зазначив він.

Чи будуть українцям знову вимикати світло тривалий час?

Раніше ми повідомляли, що за словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, обмеження щодо споживання наразі актуальні для жителів Одеської, Житомирської та Харківської областей. Втім, на думку фахівця, обмеження, ймовірно, діятимуть лише 9 березня.

"Влучили в три електростанції компанії ДТЕК – теплові електростанції, а також, були влучення в Києві, що призвело до перевантаження ліній електропередач у Голосіївському та Святошинському районах", – зазначив він.

Коли енергосистему почнуть капітально відновлювати від наслідків війни

На думку директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, активні роботи розпочнуться, у найкращому випадку, з червня 2023 року, коли в Україну почнуть надходити потрібні елементи обладнання.

При цьому він наголосив: липень-вересень будуть "дуже спекотними" місяцями для енергетиків. Усе тому, що їм потрібно буде поспішати, щоби відновити енергосистему до старту нового опалювального сезону.

"Завдання енергетиків – перевести ситуацію в енергосистемі з нестабільно позитивної на стабільно позитивну", – резюмував експерт.

Раніше ми розповідали, чому українцям ще знадобляться павербанки. Більше інформації про відключення світла ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.