Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Наймасованіший ракетний удар: чи сидітимуть українці знову без світла

Що чекає на українську енергосистему після ракетного обстрілу 9 березня

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи сидітимуть українці знову без світла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

У четвер, 9 березня, країна-агресор здійснила одну із найбільших ракетних атак по енергетичній інфраструктурі України від початку війни. Саме тому, скоріш за все, варто чекати на вимкнення світла в трьох областях – Одеській, Харківській та Житомирській.

Про це повідомив директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко в коментарі OBOZREVATEL.

"За попередніми даними, можна сказати, що обмежуватися будуть сьогодні три області – Одеська, Харківська і Житомирська. Було влучення в три електростанції компанії ДТЕК – теплові електростанції, а також, були влучення в Києві, що призвело до перевантаження ліній електропередач у Голосіївському та Святошинському районах", – сказав експерт.

Яка ситуація в столиці

Наразі в Києві лінії електропередач теж працюють з перезавантаженням, отже є ризики, що може бути тимчасове знеструмлення. Як довго триватимуть екстрені відключення, важко наразі сказати, уточнив Омельченко, але, можливо, це триватиме навіть декілька днів. Експерт називає цю атаку на енергосистему однією з наймасштабніших, тому що були застосовані майже всі види ракетних озброєнь.

"І включаючи не тільки С-300 та крилаті ракети, але й "Кинджал" – 6 штук, "Калібр" – 20 штук. Тобто всього 81 ракета, як повідомляв Генштаб. Крім того, були застосовані дрони. Це також одна із найтриваліших атак, але знов-таки наша енергетична система спрацювала на випередження. Було розвантажено близько 3,2 ГВт потужності атомних блоків на всіх діючих електростанціях, тому це дозволило вберегти цілісність системи, зберегти нормативну чистоту. І ще дуже важливо підкреслити, що повністю знеструмлена ЗАЕС – це дуже небезпечно, оскільки в цих умовах мають відключатися дизель-генератори, щоб охолоджувати елементи ядерного палива", – підсумував фахівець.

Тарифи на електроенергію хочуть переглянути

Раніше ми писали, що Україні вже зараз потрібно шукати можливості для відновлення пошкоджених окупантами енергооб'єктів. Все для того, аби населення не відчуло проблем у наступному опалювальному сезоні.

Як пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, ремонтні роботи обійдуться державному бюджету у мільярди гривень. Гроші на це мали б закладатися у тариф на електроенергію, але він не переглядався з 2017 року. Українці досі сплачують 1,68 грн за кіловат.

Раніше різницю покривали коштом Енергоатому та Укренерго, але фінансове становище компаній через війну теж значно погіршилося.

Раніше ми писали про те, які регіони України залишились без світла через масовану ракетну атаку 9 березня. Також сайт Pro Гроші зазначав, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону. Більше інформації про відключення світла ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.