Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Влітку варто чекати тривалі відключення світла? Чи залишаться українці з електроенергією

Якщо Росія знову почне масові обстріли української енергоінфраструктури, то все може різко змінитись

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть знову відключати світло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Влітку в Україні можуть відключати світло, однак це малоймовірно. Та якщо це все-таки станеться, то це не буде тривало. Експерти говорять, що в найближчій перспективі потужності в українській мережі вистачає.

Про це розповів директор енергетичних програм у Центрі Разумкова Володимир Омельченко, пише 24 Канал.

Влітку необхідність відключень може виникнути в енергодефіцитних регіонах. Однак якщо до цього й дійде, вони будуть нетривалими й застосовуватимуться, найімовірніше, в пікові години.

Та системним явищем цього літа відключення точно не стануть. Причина – в України є можливості компенсації дефіциту. Зокрема, йдеться про:

  • імпорт;

  • сонячну енергетику.

Такої ж думки дотримується й аналітик Юрій Щедрін. За його словами, на сьогодні та в найближчій перспективі потужності в українській мережі вистачає.

З іншого боку, зауважують експерти, такою ситуація є станом прямо на зараз. Але якщо Росія знову почне масові обстріли української енергоінфраструктури, то все може різко змінитись.

Чому заговорили про відключення

Про можливе повернення графіків відключень світла в Україні говорять уже останні кілька тижнів. Все через заплановане виведення енергоблоків АЕС в ремонти – і, відповідно, відключення їх від системи. А також 30 травня у 12 областях без світла залишилось майже 2 мільйони українців.

Втім, в "Укренерго" та Міненергетики заявили:

  • причиною стала надзвичайна ситуація в оператора системи передачі;

  • її виникнення вже розслідується.

Що можна робити для економії світла

Бажано не залишати світло у кімнатах, у яких ви не перебуваєте. Також варто зменшити частоту використання мікрохвильових печей та електрочайників. Кип'ятити воду та підігрівати їжу можна на плиті.

Ще експерти радять не вмикати одночасно праску та пральну машину, а температуру бойлера знизити до 50 градусів.

До речі, ще більше лайфхаків, які допоможуть вам економити світло, можна знайти у нашому матеріалі за посиланням.

Як в Україні оновлюють енергосистему в умовах війни

Росія продовжує вести свою загарбницьку війну проти нашої країни, а деякі експерти переконані, що восени-взимку ворог знову повернеться до практики ракетних ударів по критичній інфраструктурі. Тому в Україні триває активна підготовча кампанія з посилення захисту енергетичних об'єктів.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, зараз фахівці формують запаси необхідного обладнання, яке знадобиться для екстрених ремонтних робіт.

Серед найтерміновіших потреб — обладнання, яке допоможе децентралізувати генерацію, зокрема, мобільні газові турбіни та газові поршні.

Раніше ми розповідали, що відбувається на енергетичному фронті під час війни. Більше про ситуацію з електроенергією в України читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.