Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Диверсія на "Північних потоках" принесла користь: що планують ЄС та НАТО

Європа зрозуміла, наскільки члени ЄС та НАТО залежні від російських енергоресурсів

Фото: European Space Agency, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НАТО та ЄС відповіли на підрив "Північних потоків"

Фото: European Space Agency, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Країни Європейського Союзу та члени Північноатлантичного альянсу планують створити цільову групу, яка займатиметься посиленням критично важливої інфраструктури з огляду на тогорічні вибухи на трубопроводах "Північного потоку".

Про це пише видання Reuters.

Повідомляється, що Європа зробила висновки стосовно вразливості від ключової інфраструктури та російських енергоресурсів. Як тільки РФ почала скорочувати постачання газу (після початку повномасштабного вторгнення в Україні), ЄС довелося змінювати плани на майбутнє та шукати інші джерела надходжень блакитного палива. Як видно у перспективі 10 місяців, пошуки увінчалися успіхом і дозволили багатьом державам знайти замінник російському газу.

Але диверсія на "Північних потоках" продемонструвала необхідність в захисті ширшого масштабу, від загроз, які раніше не здавалися настільки очевидними. Мова про транспортну, енергетичну, цифрову та космічну інфраструктури. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що новостворена цільова група буде пропонувати шляхи посилення захисту, виявлятиме нові загрози, розроблятиме механізми протистояння.

"Експерти з НАТО і Європейського Союзу працюватимуть пліч-о-пліч, щоб виявити ключові загрози нашій критично важливій інфраструктурі, вивчити стратегічні вразливості", – уточнила президентка на зустрічі в Брюсселі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Столтенберг, до речі, зазначив, що цільова група стане частиною розширення співпраці між альянсом та ЄС. Такий зв'язок повинен розвинути стійкість до потенційних проблем, які можуть виникнути через імперські амбіції Росії та її бажання тримати в залежності всю Європу.

Що сталося на "Північних потоках"

Аварія на трьох нитках газопроводу "Північний потік 1/2" сталася наприкінці вересня 2022 року. Внаслідок вибуху значно пошкодилася магістраль, через що у Балтійське море витекла велика кількість газу. Розуміючи, що інцидент не був випадковим, правоохоронні органи Німеччини та Швеції взялися розслідувати справу.

В результаті перевірок вдалося з'ясувати, що розриви спричинила детонація вибухового пристрою. Наразі немає офіційно звинувачення, бо не вдалося знайти докази вини конкретної країни чи організації. Проте чимало офіційних осіб схиляються до версії, що пошкодити "Північний потік" могла тільки Росія, яка мала для цього чимало мотивів.

Зокрема в Офісі президента Володимира Зеленського заявили: диверсія була необхідна для шантажу Європи, яка напередодні зими могла залишитися без газу. Як видно, цього не сталося, а шантаж не вдався. Водночас Німеччина не планує ремонтувати магістралі та відновлювати роботу газопроводу за жодних обставин. Раніше вартість ремонту оцінювали щонайменше в 500 мільйонів доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що з’явилися результати розслідування щодо вибухів на "Північних потоках". Також ми повідомляли, що відновлення "Північних потоків" обійдеться у круглу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.