Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Диверсія чи саботаж? З’явилися результати розслідування щодо вибухів на "Північних потоках"

Остаточна причина вибухів на газопроводі ще невідома, однак європейські країни вже мають попередні результати

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З'явились нові результати розслідування щодо вибуху на "Північних потоках"

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вибухи на трубопроводах "Північного потоку" у вересні 2022 року сталися внаслідок умисного саботажу.

Про це під час брифінгу заявила речниця Єврокомісії з питань внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Аніта Хіппер.

За її словами, такі висновки Єврокомісія отримала від влади Швеції.

"Ми були проінформовані владою Швеції, що пошкодження на газових північних трубопроводах були завдані навмисними актами саботажу. Але розслідування триває – у Швеції, Данії та Німеччині. Це розслідування стосується компетенції країн-членів", – зазначила Хіппер.

Що відомо про аварію на газопроводі

Розслідуванням спільно займаються Німеччина, Швеція та Данія. У листопаді доступ до обстеження місця вибухів отримав оператор трубопроводу – Nord Stream AG. Дозвіл надали в агенції геоданих Данії.

Раніше компанія зібрала дані на місці пошкодження першої нитки газопроводу, яка розташовується у винятковій економічній зоні Швеції.

До слова, вибухи повністю зруйнували ділянку першої нитки труби, а фрагменти конструкції розлетілися на відстань до 250 м. Це говорить про велику силу вибуху, який зміг спричинити масштабну хвилю.

Нагадаємо, що впродовж кількох місяців після вибухів більшість європейських країн вважали, що газопроводи підірвала Росія. Але вже у грудні риторика чиновників зазнала змін: виявляється, немає прямих доказів того, що РФ стоїть за саботажем. Тому за вибухи на газопроводах наразі нікого не покарали.

Втім, головним підозрюваним у цій справі досі вважається РФ, адже лише країна-агресор мала вдосталь причин для вчинення диверсії. Зокрема вибухи продемонстрували залежність Європи від російських енергоресурсів.

Раніше ми розповідали, чому газопровід "Північний потік-2" можуть закрити назавжди. Також ми писали про незаперечні докази злочину, які знайшли на "Північних потоках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.