Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Віялові відключення світла більше не лякають – як забезпечити дім електрикою

Перед монтажем бажано дізнатися, чи підходить сонячна батарея для вашого будинку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Сонячна енергія дозволяє економити на стандартній електриці

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Оскільки сонячні технології вдосконалюються та стають доступнішими, все більше людей проєктують будинки з урахуванням можливостей використання сонячної енергії. Вона має кілька екологічних та економічних переваг на противагу стандартному електроспоживанню, тож стає популярним вибором серед домовласників.

Сайт Pro Гроші розповідає, на що першочергово звернути увагу, якщо запланували встановити вдома невелику сонячну електростанцію.

Зрозумійте для себе найважливіші нюанси

Бюджет. Спочатку оцініть рівень доступності. Ринок пропонує широкий вибір варіантів, які відповідатимуть бюджету.

Аудит сонячної енергії. Стосується ваших поточних енергетичних потреб. Ретельно перевірте місця навколо будинку, де найбільше витрачається електроенергія. Можливо, є важка техніка, яку часто підзаряджаєте, або замаєтеся промисловою діяльністю? Аудит допоможе визначити розмір і потужність майбутніх сонячний панелей.

Місце установки. Який тип даху і в якому він стані? Чи має дах стратегічне розташування? Чи існують можливі перешкоди для належного функціонування системи? Все питання необхідно розглянути заздалегідь.

На якому етапі найкраще встановлювати панелі

Найкращий час для встановлення електростанції – під час будівництва, адже при проектуванні дому зможете одразу розробити план розміщення панелей. Це простіше, ніж модернізувати систему в існуючому будинку, і забезпечує більшу гнучкість, адже монтажникам не доведеться обходити перешкоди – дерева, димарі тощо, які можуть відкидати тінь або ускладнювати процес встановлення.

Головні правила монтажу

Типове встановлення передбачає монтаж панелей на даху з підключенням до струнного інвертора та їхнім виходом на південь або захід. Однак варіативність не обмежується лише таким способом. Інший метод, зокрема, дозволяє уникнути процесу монтажу: замість цього можна поставити панелі безпосередньо біля приміщення, що забезпечує елегантний сучасний дизайн і добре вписується в загальне середовище.

Додатковий варіант – створення даху, повністю виготовленого з фотоелектричних сонячних панелей. Хоча це дорожче задоволення, але перетворює всю верхню частину будинку на генеруючу установку.

Ще одна опція, не пов’язана з батареями, стосується водонагрівача. Більшість будинків обладнані газовими водонагрівачами, однак можна придбати електричний і підключити до сонячної системи. Хоч початкова вартість обігрівача вища, ніж природний газ, перейшовши на електричний прилад, зможете забезпечувати всі потреби дому за рахунок енергії. У довгостроковій перспективі це рішення значно окупить початкові інвестиції.

Як встановити сонячну електростанцію

Перш за все, ви повинні переконатися, що живлення повністю вимкнено, аби уникнути будь-якого ураження струмом. Потім потрібно закопати трубу між будинком і фізичною точкою, де буде встановлена ​​сонячна панель. Трубопровід має підтримуватися міцними бетонними стовпами, які забезпечать необхідну опору.

Панелі необхідно встановити на спеціальну платформу. Найкращий спосіб зробити це – використовувати кутові кронштейни в точках кріплення, причому передні ніжки монтуються першими. Переконайтеся, що батарея розміщена там, де отримуватиме максимальну кількість сонячного світла. Це робиться шляхом підняття та фіксації задніх ніжок. Модулі завжди потрібно з’єднувати попарно!

Ключовим у процесі є сонячний інвертор. Так званий перетворювач можна встановлювати в приміщенні або на відкритому повітрі, але ідеальне місце – біля головної панелі. Потім інвертор варто підключити до батареї, яка забезпечує стратегічну функцію зберігання корисної енергії.

Для вироблення електрики інвертор необхідно під’єднати до споживача. Встановлення неможливе без лічильника для легшого моніторингу потоку електроенергії та об’ємів споживання. Після виконання вищевказаних кроків можете ввімкнути живлення та перевірити ефективність функціонування.

Переваги домашньої сонячної станції

Найважливішим є економія грошей протягом усього терміну роботи. Незалежно від того, обираєте ви варіант орендувати систему чи купуєте її одразу, заощаджені кошти на електроенергії окупляться за 5-10 років.

Домовласники знаходять ще одну несподівану вигоду: підвищення вартості нерухомості. Оскільки сонячна енергія стає стандартним варіантом альтернативного чистого джерела, багато покупців житла очікують, що будинок буде оснащений невеликою електростанцією. У результаті нерухомість з батареями стає набагато ціннішою на ринку.

Загалом, останнім часом спостерігається тенденція падіння витрат на встановлення сонячних модулів. А за рахунок знижок від постачальників формується сприятливий момент для споживачів розглянути можливість використання такої енергії у своїх оселях.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що таке "розумні мережі" та навіщо їх запроваджують в Україні. Також ми повідомляли, що вітрові парки стануть основою електроенергетики.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.