Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вітрові парки стануть основою електроенергетики – що планує ЄС

Країни Європейського Союзу підготували проєкт, який дозволить модернізувати видобуток енергії за допомогою вітрових потужностей

Колаж: Pro Гроші

Вітрові парки невдовзі перетворяться в потужне джерело елекроенергії

Колаж: Pro Гроші

9 країн Європейського Союзу, які мають вихід до Балтійського та Північного морів, затвердили дві масштабні програми, що вже до кінця поточного десятиліття можуть перетворити вітропарки в основне джерело енергетики.

Про це повідомляє видання DW.

12 вересня міністри енергетики дев'яти країн ЄС, а саме Франції, Швеції, Данії, Люксембургу, Бельгії, Ірландії, Німеччини, Нідерландів, а ще Норвегії зустрілися у Дубліні та оприлюднили інвестиційний план, який включає в себе розвиток видобутку вітрової енергетики на найближчі кілька десятиліть.

Зокрема, вже до кінця 2030 року вітропарки, побудовані на узбережжях Північного та Балтійського морів, повинні збільшити потужність своєї роботи майже у 4 рази. Реалізація програми, навіть якщо буде виконана не в повному обсязі, зможе у майбутньому забезпечити країни Європи енергією, здобутою за допомогою сильних вітрів.

Таким чином, площа, відведена на побудову вітряків, невдовзі перетвориться на величезну "зелену електростанцію". Зрозуміло, що саме у відкритому морі або ж біля його берегів потужність вітру сильніша, ніж десь посеред поля. Тому побудова у таких зонах великої кількості вітрогенератор з міцними конструкціями є обґрунтованим та логічним рішенням.

Українська мережа вітроенергетики сильно пошкоджена

На жаль, від початку війни в Україні російська армія максимально пошкодила близько 90% вітроенергетичної потужності України. Більша частина вітропарку виведена з експлуатації, тож виробництво відновлюваної енергії в короткостроковій перспективі – це чудове рішення забезпечити всю Європу енергетичним паливом.

Країни Балтики значно відстають у розвитку цієї сфери, тож планують найближчими роками сильно пришвидшити темпи спорудження вітрових парків. Концепція спільного використання потужностей буде працювати за допомогою підключення до мережі країн ЄС, що дозволить поширити отриману енергію на весь північноморський регіон, а далі – на територію інших держав.

Раніше ми писали, що Німеччина майже заповнила газові сховища без "Північного потоку", а нафта дешевшає вже три тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.