Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Альтернативні джерела енергії проти російської нафти – на що ставлять інвестори

Водень, вітрова і сонячна енергетика – видобуток цих ресурсів планують максимально оптимізувати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Вітряки є найбільш вигідною для інвесторів сферою "зеленої" енергетики

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На фоні поступової відмови Європи від російського газу та нафти, здорожчання цих ресурсів і постійної нестабільності в їх видобутку, постає питання про пришвидшення розвитку "зеленої" енергетики та збільшення інвестування у цю сферу.

Чому вигідно вкладати кошти в такі ініціативи, пише український Forbes.

Користь водню та стратегія його видобутку

Аби швидше та безболісніше злізти з нафтової та газової голки, яка протягом десятиліть створювала незручності країнам ЄС, потрібно взятися за виробництво екологічного та ефективного виду енергії – водню. Згідно з планом Євросоюзу щодо розвитку енергонезалежності REPowerEU, до 2030 року планується збільшити видобуток з 100 000 тонн (теперішній об’єм) до 20 млн тонн.

Сума коштів, яку до 2027 року виділять на ініціативу – 210 млрд євро. Вона продиктована важкістю виробничого процесу, оскільки для створення мережі потрібна складна та дорога інфраструктура. Зокрема, для отримання 10 млн тонн водню необхідно встановити 300 ГВт альтернативних джерел енергії.

Хороший час для сонячної енергетики

Фактично, цей сектор наразі є одним з найбільш розвинутих, порівняно з іншими у "зеленому" енергетичному середовищі. Інвестори давно прорахували, що вкладення у такий альтернативний спосіб видобутку ресурсу досить вигідні.

Нещодавно зросли акції компаній, що займаються цією промисловістю, оскільки індекс TAN збільшився на 20% через зміни у податковому законодавстві Сполучених Штатів Америки. Цей показник демонструє результат від інвестицій у "зелену" енергетику.

Після того як американський уряд наклав обмеження на імпорт сонячних панелей з Китаю, де виробляють майже половину всього обсягу продукції, національним виробникам замайоріло зелене світло для оптимізації й розширення власного ринку.

Вітроенергетика набирає обертів

Особливо відчувається розвиток цього сегменту у країнах Європейського Союзу. Зокрема, 12 вересня міністри енергетики дев'яти держав ЄС оприлюднили інвестиційний план видобутку вітрової енергетики на найближчі кілька десятиліть. В його рамках створять гігантську мережу вітряків, які мають працювати на узбережжях Балтійського та Північного морів.

Енергія, отримана завдяки лише цьому вітропарку, здатна відчутно зменшити потребу в нафтопродуктах. Звісно, на заваді стає постійне зростання вартості матеріалів для будівництва. Щоб встановити вітряки, потрібна велика кількість алюмінію, міді та бетону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Польщі виявили витік на російському нафтопроводі "Дружба". Також ми повідомляли, як змінюються ціни на нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.