Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Розумні мережі": що це таке та навіщо їх запроваджують в Україні

Впровадження "розумних мереж" допоможе Україні швидше відновити енергетичну інфраструктуру

Фото: Міненерго, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

В Україні запровадять "розумні мережі", які оптимізують електопостачання

Фото: Міненерго, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

На засіданні Кабінету Міністрів, яке відбулося 14 жовтня, обговорювали шляхи оптимізації енергетичного середовища в України. Серед іншого, було схвалено Концепцію впровадження "розумних мереж".

Про це йдеться у повідомленні Міністерства енергетики в соціальній мережі Facebook.

Що передбачає Концепція

Як пояснив міністр енергетики Герман Галущенко, "розумні мережі" постачають більш якісну електроенергію, при цьому забезпечуючи підвищену ефективність її використання. Щоб електромережа працювала з високою інтелектуальною точністю, застосовуються електротехнічні технології та ІТ.

Концепцію, запропоновану Міністерством та схвалену Кабінетом Міністрів, пропонують остаточно впровадити до 2035 року. Тож уряд також затвердив План заходів щодо її реалізації, а саме поступово зменшувати втрати електроенергії в мережах по всій Україні на понад 4% – із 11,6% до 7,5% (на 6 млрд кВт-год). Зазначається, що такий показник дорівнює 3 млн тонн спаленого вугілля на теплових електростанціях.

Ще одна перевага "розумних мереж" – на експлуатаційне обслуговування доведеться витрачати менше коштів на близько 8,3 млрд гривень у сумарній кількості. Індекс SAIDI скоротиться з 1 700 до 100 хвилин у 2035 році, тобто стане відповідним до середнього рівня в Європі.

Більше інвестицій у сферу

Герман Галущенко впевнений, що початок реалізації плану сприятиме збільшенню обсягу інвестицій у модернізацію електромереж. Таким чином вдасться пришвидшити відновлення енергетичної інфраструктури, постраждалої внаслідок бойових дій та ракетних ударів окупантів.

Щоб український енергетичний сектор у майбутньому можна було порівняти з європейським, потрібно втілювати у діяльністю найсучасніші технології. Без додаткового фінансування майже неможливо за короткий час довести нашу мережу до стандартів ЄС.

Також у Міненерго додали, що поступово буде покращуватися якість і надійність електропостачання для пересічних споживачів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка область зекономила найбільше електроенергії за вечір 15 жовтня. Також ми повідомляли, що Ердоган дав зелене світло російському "газовому хабу".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.