Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кремль готує "план помсти" за нафтові санкції – що загрожує зробити

Кремль планує заборонити трейдерам продавати нафту країнам, які погодилися на граничну вартість

Колаж: Pro Гроші

Путін планує відповісти Заходу на нафтові санкції

Колаж: Pro Гроші

Нещодавно країни Європейського Союзу спільно з США та "Великою сімкою" погодили регульовану цінову стелю на російську нафту, що постачається морським шляхом. Кремль незадоволений рішенням та планує боротися з граничною вартістю кількома способами.

Деталі повідомляє видання Bloomberg.

Максимальна вартість російського ресурсу тепер становить 60 доларів за барель. Передбачається, що обмеження зменшить доходи Росії від експорту та чинитиме тиск на владу. Проте Кремль незадоволений спробами маніпулювати міжнародним ринком, тож планує відповісти у властивій йому манері. Зокрема погрожує скоротити видобуток і продавати нафту лише тим країнам, які не підтримали стелю ціни.

"Ми будемо реалізувати нафтопродукти в ті держави, які працюватимуть на ринкових умовах, навіть якщо доведеться дещо скоротити видобуток. Цей інструмент (цінова межа на вартість) неринковий, неефективний, суперечить усім правилам", – обурливо констатував віцепрем'єр Росії Олександр Новак.

Це не єдине рішення, оскільки передбачається встановлення знижок на російську нафту або ж затвердження єдиної фіксованої ціни. Обидва варіанти означають регулярні зміни стосовно вартості енергоресурсу залежно від ситуації на світовому ринку. Що б не вирішили у Кремлі, заходи з протидії ЄС та Америці хочуть ухвалити до кінця поточного року.

Заборона президентського рівня

Також видання повідомляє, що російський уряд хоче видати президентський указ, який заборонить трейдерам і вітчизняним компаніям купувати нафту для подальшого продажу країнам, що погодилися на встановлення граничної вартості. З огляду на це, можна взяти до уваги ситуацію, яка утворилася у територіальних водах Туреччини.

Як тільки обмеження та ембарго запрацювали повноцінно, утворився затор із 19 танкерів, завантажених російською нафтою. Держава вимагає у постачальників підтвердити намір реалізувати ресурс не більш як за 60 доларів.

Цей показник, до речі, дійсно регульований, оскільки його хочуть переглядати з періодичністю у 2 місяці, щоб реагувати на зміни ринкових тенденцій і встановлювати ціну на рівні як мінімум на п'ять відсотків нижче середньої. Всі дані будуть розраховувати на основі інформації Міжнародного енергетичного агентства.

Чи варто очікувати швидкого впливу ембарго

Оскільки обмеження стосується лише морських транспортувань, які займають близько 45% російського експорту, то не потрібно чекати різкого зменшення доходів країни-агресорки. РФ здатна змінити направлення постачання і націлитись на Азію, наприклад, Китай та Індію, які не взяли на себе зобов’язання підтримувати цінову стелю.

Як зауважив енергетичний експерт Геннадій Рябцев, швидкого економічного ефекту від санкцій можна не очікувати. Скоріше це вплине на надходження до бюджету та скорочення обсягу видобутків нафти наприкінці наступного року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що станеться з російською нафтою одразу після ембарго. Також ми повідомляли, що буде з цінами на нафту після запровадження ембарго проти РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.