Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок чекає землетрус? Що буде з цінами на нафту після запровадження ембарго проти РФ

Разом з експертом розбираємось, яких наслідків можна очікувати від нафтового ембарго проти РФ і коли

Фото: Facebook, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Нафтове ембарго має знизити прибутки агресора

Фото: Facebook, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Санкції проти РФ за агресивну війну в Україні запроваджують постійно, але одна з них – особлива. Це часткове нафтове ембарго та цінова стеля на чорне золото з РФ.

Часткове це ембарго тому, що забороняє лише морські постачання з Росії, а цінова стеля передбачає, що нафту агресор не може продавати дорожче визначеної ціни. Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертом і розповідає, що тепер буде з цінами на чорне золото та який ефект матиме цей захід.

Що буде з цінами?

За словами заступника директора НТЦ "Психея" Геннадія Рябцева, "воєнна премія", на жаль, вже включена у вартість нафти, тому різких змін котирувань не відбудеться.

Далі можуть бути певні зміни, пов’язані з тим, як буде реагувати ринок на ті заходи, які Російська Федерація може вжити після запровадження цього ембарго, якою буде реакція ОПЕК. Але, якщо раніше експерти очікували суттєвого зростання котирувань, зараз майже ніхто не каже про таку ймовірність.
Рябцев Геннадій

Рябцев Геннадій

Енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Психея"

По чому вдарить ембарго?

Рябцев розповідає, що заборона стосуватиметься морських постачань, які займають близько 45% російського експорту.

Частину цього експорту агресор може спробувати переорієнтувати, зокрема, на азійські ринки. Саме у цій частині світу зараз дуже цікавляться російським паливом, наприклад, Китай та Індія, які не доєдналися до західних санкцій.

Експерт одразу наголосив, що швидкого економічного ефекту від цих санкцій не варто очікувати. Скоріше це вплине на надходження до бюджету та скорочення обсягу видобутків нафти наприкінці наступного року.

Зараз ті обмеження, які запроваджуються, вони відповідають цій ціні, яка закладена у федеральному бюджеті. Тому це черговий крок, спрямований на зменшення доходів, які Росія може спрямувати на підтримання війни, проте це не означає, що вона не зможе забезпечити цю підтримку за рахунок інших надходжень, — пояснює Рябцев.

Однак, це не означає, що цей захід зовсім безглуздий. Річ у тім, що санкції мають працювати в комплексі й на довгому часовому проміжку.

На цей момент не можна, на жаль, повністю заборонити російську нафту, оскільки є споживачі, які не поділяють думку про те, що це необхідно, і не збираються відмовлятися від кривавих ресурсів попри війну.

Чому санкції не запроваджують різко?

На думку Рябцева, якщо дуже раптово запровадити жорсткі обмеження, це може спричинити різкий стрибок ціни на світовому ринку, і це знову дасть агресору заробити, бо нафту за високою ціною купуватимуть ті країни, які не доєдналися до санкцій.

Тут палиця о двох кінцях. Економіка завжди є інерційною, тому ефект від будь-яких санкцій не буде помітний одразу. До того ж, не можна виокремити ефект від одного обмеження, сенс саме у запровадженні комплексу цих санкцій, у великій кількості. Цей ефект очікується наступного року і він буде поступовим, — каже енергетичний експерт.

Рябцев наголошує, що російська економіка є адаптивною, тож метою західних санкцій взагалі не є розвал РФ як країни.

Керівна верхівка все одно отримуватиме надприбутки й абсолютно безжально забиратиме гроші з будь-яких галузей, щоб фінансувати кровожерливі війни, пропаганду та власні забаганки.

Розвалити російську економіку санкції, тим більше, швидко не можуть. В нас дивне уявлення про російську економіку, ми чомусь асоціюємо її з Москвою, але це і економіка інших суб’єктів, де чверть людей жодного разу не бачила каналізації. Не дивно, чому вони тягнуть до себе унітази, і нам цього не зрозуміти, нам не зрозуміти, як батьки можуть радіти тому, що їх дитину вбили, а за це дали відро з цвяхами під назвою Лада, — впевнений експерт.

А от розвиватися без західних технологій і з обмеженими доходами — складно, і скоро цей розвиток має зупинитися.

Це стосується усіх галузей, зокрема і видобутку нафти, який не так просто налагодити у холодному Сибіру.

До речі, після розвалу Радянського Союзу саме Захід допоміг РФ побудувати свою енергоімперію і витяг з депресії її нафтогазову галузь.

Тепер же, без західних технологій, ця галузь поступово деградуватиме, порівняно із розвитком видобутку в інших країнах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яке випробування очікує на російську компанію Газпром і розповідав, яку ціну встановив ЄС на криваву нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.