Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Крах не за горами? Що станеться з російською нафтою одразу після ембарго

До початку повномасштабної війни проти незалежної України Росія експортувала близько 8 млн барелів нафти та нафтопродуктів на добу.

Фото: UnsPlush. Колаж: Pro Гроші

Росія знизить видобуток нафти після ембарго

Фото: UnsPlush. Колаж: Pro Гроші

Заборона імпорту російської нафти вдарить не лише по фінансових доходах країни-агресора, а й скоротить видобуток "чорного золота" всередині Росії на третину – з 1,5 до 1 млн. барелів на добу на початку 2023 року.

Про це повідомляє видання Reuters.

Очікується, що скорочення видобутку розпочнеться після того, як 5 грудня Європейський Союз заборонить імпорт нафти морським транспортом. В інсайдах західних журналістів йдеться про те, що оцінка видобутку російської нафти перебуває на нижньому рівні прогнозів ринкових аналітиків, які враховують спільний вплив ембарго на перевезення нафти морським транспортом і запропонований ЄС ліміт цін на російські енергоносії.

Але наголошується, що на реальний рівень видобутку можуть вплинути й інші фактори, які з'являться вже після ембарго та запровадження цінової стелі на нафту.

"Експорт сирої нафти, газу і нафтопродуктів становить більшу частину доходів Росії, оскільки перебої у виробництві та збуті після західних санкцій були більш ніж компенсовані високими цінами на міжнародних ринках", – сказано в матеріалі Reuters.

Скільки заробляє Росія, продаючи нафту.

Журналісти підрахували, що за 10 місяців цього року доходи російського бюджету від нафти та газу зросли більш як на третину.

До великого вторгнення російської армії в Україну Росія експортувала близько 8 млн. барелів нафти і нафтопродуктів на добу.

Новий удар по Кремлю

Країни Євросоюзу, окрім нафтового ембарго, можуть заборонити імпорт алмазів із Російської Федерації. З такою ініціативою виступають Польща, Ірландія та країни Балтії, проте цю пропозицію поки що підтримали не всі країни-члени ЄС.

Наприклад, Бельгія виступила категорично проти, оскільки у країні функціонує найбільший у світі центр торгівлі алмазами. Там вважається, що ця санкція може скоротити близько 30% діамантового бізнесу.

Але цей захід надзвичайно важливий, оскільки він серйозно вдарить по заробітках агресора.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що думає Зеленський про відтягування цінової стелі на нафту. Також ми розповідали, які країни видобувають багато чорного золота та скільки на цьому заробляють.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.