Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На "Північний потік" очікує фіаско? Чому трубопровід можуть закрити назавжди

Без продовження страхового покриття "Північний потік-1" не запрацює

Колаж: Pro Гроші

"Північний потік" буде неможливо відремонтувати без стразового покриття

Колаж: Pro Гроші

Досі не з’ясовано, що стало причиною вибухів на"Північних потоках". Оскільки немає чіткого розуміння, кого звинуватити у пошкодженні трубопроводу, страховики побоюються продовжувати покриття.

Про це повідомляє Reuters.

Компанія Munich Re та синдикати на лондонському ринку Lloyd's, які є одними з основних страховиків "Північного потоку-1", наразі не можуть продовжувати обслуговування Nord Stream. Досі триває розслідування причин, які призвели до вибухів.

Незважаючи на існування версії про диверсію з боку Росії, яка могла саботувати функціонування трубопроводу, щоб зменшити поставки газу до Європи, офіційного підтвердження вини РФ немає. Тож страховики не розуміють, як реагувати на потенційні претензії у сотні мільйонів доларів, які виникнуть у разі повного припинення роботи проєкту.

Більше того, без продовження страховки ймовірність ремонту і відновлення "Північного потоку" зменшується. Перспектива доставки газу до Європи по дну Балтійського моря слабшає, при тому, що жодного позову стосовно руйнування труб і порушення роботи ще не подали.

Страховики запевняють, що можуть легко оскаржити будь-які позови, посилаючись на війну чи акти саботажу, які стали причиною збитків. Зазвичай подібні випадки не вважаються страховими і не покриваються. Проте на заваді може стати Газпром як головний власник трубопроводу.

Не варто забувати про періодичні погрози зупинити постачання блакитного палива. Тож, навіть якщо страховик погодиться виплатити компенсацію за пошкодження, Газпром може заблокувати проведення транзакцій.

Нові підводні вибухи

Нагадаємо, що диверсії на "Північних потоках" сталися 26 вересня. Деякі експерти стверджують, що аварія спричинилася через дистанційну детонацію вибухівки, яку випустили з російського корабля. Поки прямих підтверджень немає, проте РФ, очікувано, звинуватила в аварії Захід та Україну. У всякому разі, жоден із трубопроводів не використовувався за призначенням, але вони були заповнені газом.

Нещодавно були зафіксовані нові вибухи в територіальних водах Росії у Фінській затоці. Згідно інформації, наданої у звіті Інституту сейсмології Гельсінського університету щодо сейсмологічних спостережень у районах Фінляндії, як мінімум п’ять підводних вибухів сталися на відстані 40 км від Виборга. Саме там починається гілка "Північного потоку".

Силу струсу оцінили у 1,3-1,8 бала. Як запевнив фінський сейсмолог Ярі Кортстрем, з великою вірогідністю зафіксували не слабкий землетрус, а саме вибухові сигнали. Поки що не з’ясовано, які причини інцидентів. Кортстрем говорить, що інколи подібні випадки стаються через поглиблення дна судоходного каналу. Або ж внаслідок військових навчань, коли підривають бомби/міни.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Данілов назвав наслідки підриву Каховської ГЕС. Також ми повідомляли, що "Сахалін-1" більше не видобуває нафту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.