Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Приховує правду про "Північний потік-2"? Чому оштрафували українську компанію

Компанія пов’язана відносинами контролю з інвестором проєкту "Північний потік-2"

Фото: Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

АМКУ оштрафував українську компанію через "Північний потік-2"

Фото: Facebook, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Антимонопольний комітет України (АМКУ) продовжує перевірку дій компаній, які укладали угоди про фінансування "Північного потоку-2" та розподіляли повноваження між його учасниками. Кілька українських підприємств уже оштрафовані на мільйони гривень за відмову співпрацювати з АМКУ.

Деталі повідомила пресслужба Комітету на офіційному вебпорталі.

22 грудня ще одна компанія отримала величезний штраф, оскільки подала на запит АМКУ інформацію в неповному обсязі. Йдеться про дочірню організацію німецького холдингу BASF (хімічного концерну) – ТОВ "БАСФ Т.О.В.". Сума призначеної виплати становить 20 337 714 грн.

За інформацією державного уповноваженого, відповідач безпосередньо не брав участь в проєкті будівництва газопроводу, але він пов'язаний відносинами контролю з одним з інвесторів (відповідно до статті 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції"). Стаття 63 цього ж документу зазначає, що такі суб’єкти господарювання повинні обмінюватися інформацією між собою та запобігати порушенням законодавства.

"Відтак відповідач володів інформацією, що була необхідна Комітету. Водночас відповідь на вимогу була надана в неповному обсязі, зокрема, не надано копії угод про фінансування проєкту "Північний потік-2" та документів, що підтверджували б необхідність чи відсутність необхідності отримання дозволу від органів АМКУ на зазначені дії", – пояснили в Антимонопольному комітеті.

Відомство послуговувалося пунктом 14 статті 50 Закону "Про захист економічної конкуренції". Нагадаємо, що під дію цього пункту раніше потрапили ще дві українські компанії – ТОВ "Альянс Холдинг" і ТОВ "Енжі Енерджи Менеджмент Юкрейн" (дочірні підприємства голландської Shell та французької Engie). Вони отримали штрафи у розмірі 43,452 млн грн та 3,941 млн грн відповідно.

Проти кого ведеться розслідування

У вересні 2021 року АМКУ розпочав розслідування в рамках заходів державного контролю з виявлення порушень законодавства про захист економічної конкуренції. В поле зору потрапили іноземні корпорації ПАТ "Газпром", Uniper Gas Transportation & Finance BV, Engie Energy Management Holding Switzerland AG, OMV Gas Marketing Trading & Finance BV, Shell Exploration and Production (LXXI) BV, Wintershall Nederland Transport and Trading BV.

Прецедент щодо накладання штрафу за відмову надавати офіційну інформацію про будівництво "Північного потоку-2" раніше стався у Німеччині. Видання Die Welt і Bild надіслали запит Кліматичному фонду MV Climate Foundation, який має тісні зв'язки з Газпромом.

Компанія свого часу розподіляла замовлення на завершення проєкту між фірмами-учасницями. Але керівництво фонду відмовилося оголосити назви організацій, що виконували завдання. Тому Die Welt і Bild звернулися до суду та виграли клопотання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який вирок "Північному потоку" винесли країни G7. Також ми повідомляли, чи вдалося довести причетність Росії до аварій на "Північних потоках".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.