Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від імпорту так і не відмовилася: яка країна нишком купувала нафту в Росії

Офіційних даних щодо закупівлі російської нафти немає, оскільки процедура здійснювалася завдяки лазівкам

Фото: PortalMorski. Колаж: Pro Гроші

Російська нафта імпортувалася до Великобританії з березня

Фото: PortalMorski. Колаж: Pro Гроші

Велика Британія разом із країнами G7 домовилася встановити стелю цін на російську нафту і заборонила транспортувати ресурси, якщо вартість буде вищою за узгоджені обмеження. Та одночасно з цим за допомогою лазівок з березня імпортувала продукцію на величезну суму коштів.

Про це повідомляє видання The Times.

За інформацією інсайдерів, купівля нафти офіційно ніде не відображається, оскільки процедура здійснювалася з використанням лазівок. Зокрема, починаючи з березня 2022 року, британські порти прийняли танкери з російською нафтою на суму 778 мільйонів фунтів стерлінгів. Найбільший показник імпорту припав на червень-липень, коли на покупку ресурсу витратили приблизно 200 мільйонів фунтів.

Зауважимо, що офіційно Британія не купувала нафтопродукти в Росії у вказаний період, адже Британський офіс національної статистики зважає не на виробника, а на країну-відправника. У документах вказано, що імпорт надходив з Бельгії, Німеччини та Нідерландів. З урахуванням цього факту саме з Росії у червні та липні імпортували ресурс на майже 80 мільйонів фунтів.

Як відбувається транспортування

Зазвичай танкери перекачують нафту у відкритому морі, але вимикають трекери відстеження, щоб залишитися непомітними та не ідентифікованими. У травні танкер Mariner III вийшов з південноросійського порту Туапсе з 250 000 барелів нафти на борту. Через 5 днів судно зустрілося з танкером грецької компанії Marinoula.

Півтори доби з одного танкера в інший через великі труби нафту перевантажували для відправки до берегів Великої Британії. Туди судно прибуло 6 червня, щоб вивантажити весь об'єм продукту в Іммінгемі.

Ембарго на російську нафту

23 листопада країни G7 мають обговорити з президентом Сполучених Штатів Америки граничну ціну на російську нафту. Якщо пропозицію ухвалять, то невідкладно оголосять. Після цього Росія втратить можливість продавати ресурси за вигідною для себе вартістю і не зможе диктувати умови покупцям, якщо не хоче залишитися взагалі без імпортерів.

Обмеження необхідні для якомога більшого тиску на російську владу і меншого фінансування війни, яку РФ веде проти України. Повністю – разом з послугами страхування, брокерських оформлень та доставлення – заборона почне діяти 5 грудня.

Нагадаємо, що вночі 18 листопада на нафтобазі "Шехсаріс", розташованій у Краснодарському краї, сталася значна пожежа. На місці події нібито знайшли уламки українського надводного дрона. Офіційно про причетність України до атаки на комплекс не говорять, оскільки це підтвердить вразливість сектору та пришвидшить можливість абсолютного обмеження експорту нафтопродуктів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ворота нафтового експорту РФ закриваються. Також ми повідомляли, що в Індії знайшли виправдання, чому країна продовжує купувати нафту РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.