Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром вийшов "сухим із води": яке рішення виніс міжнародний суд

Фінська компанія тепер зобов’язана заплатити величезну суму Газпрому в якості компенсації

Фото: Gasum. Колаж: Pro Гроші

Газпром виграв арбітражний суд стосовно несплати за газ у рублях

Фото: Gasum. Колаж: Pro Гроші

Арбітражний суд Швеції завершив розгляд справи стосовно відмови фінського газового оператора Gasum платити російському монополісту за постачання ресурсу в рублях.

Деталі повідомляє польське видання Energia.rp.pl.

Наприкінці травня поточного року Газпром відмовився транспортувати блакитне паливо у Фінляндію, оскільки уряд країни забракував умову оплати в рублях. Відповідно до Указу Президента РФ від 31 березня 2022 року, якщо держава не виконує контрактні зобов'язання, монополіст може прийняти рішення перекрити гілку газопроводу і припинити експорт.

Власне, Газпром так і зробив, тоді як в угоді ні слова не сказано про можливість оплачувати природній ресурс національною валютою Росії. Країни Європейського Союзу розцінили це як шантаж і демонстративно відмовилися купувати газ не за долари чи євро. А пізніше погрожували подати судовий позов за припинення постачання.

Вийшла безвихідна ситуація, в якій всі сторони конфлікту не змогли домовитися. Фінляндія звернулася до арбітражного суду Швеції, щоб домогтися справедливості, але рішення виявилося на боці Газпрому. Трибунал підтвердив правомірність призупинення поставок природного газу у разі несплати покупцем у рублях.

Яке зобов’язання покладено на фінів

Згідно рішення арбітражу, компанія Gasum тепер повинна заплатити російському підприємству компенсацію за борги, що виникли через прострочення платежів – 300 млн євро з відсотками. Також суд постановив, що сторони мають продовжити переговори щодо Угоди про врегулювання подальших поставок газу.

Як пише польське видання, існує висока ймовірність того, що після першої перемоги у міжнародному суді Газпром вирішить подати аналогічні позови на інших операторів – своїх клієнтів у Європі – за відмову оплачувати експорт рублями. Що цікаво, одночасно з підтвердженням правомірності вимог монополіста компанії Gasum дозволили не здійснювати платіжні зобов’язання за контрактом у національній валюті РФ.

Нагадаємо, що з підприємством хочуть судитися різні країни Європи, причому давно. Газові оператори звинувачують компанію у невиконані поставок. Чехія і Молдова оголосили про намір звернутися до міжнародного арбітражу. З іншого боку на Газпром тиснуть проблеми, пов’язані з націоналізацією активів у державах ЄС. Компанія втратила дочірні підприємства у Німеччині, Польщі, Великобританії.

Плюс монополісту загрожує банкрутство через непомірно високий розмір податку на видобуток корисних копалин. Гроші поповняють бюджет Росії, проте позбавляють заробітку Газпром, який і без того зменшився через обмеження експорту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром намагається врятувати бюджет Росії, і розповідав, звідки монополіст бере гроші. Також ми повідомляли, що Польща відібрала газопровід у Газпрому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.