Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Три найбільші в Китаї нафтогазові компанії поповнили список спонсорів війни в Україні

Ці компанії сплачують величезні суми податків до бюджету країни-агресорки та фінансують ведення війни

Фото: НАЗК, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До списку спонсорів війни додали ще три компанії

Фото: НАЗК, Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни три найбільші китайські нафтогазові компанії. Їх звинуватили у тому, що вони продовжують реалізовувати спільні проекти з РФ та фінансувати стратегічну галузь Росії сплатою своїх значних податків.

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

У списку опинилися такі компанії:

  • China National Offshore Oil Corporation (CNOOC Group);
  • China Petrochemical Corporation (Sinopec Group);
  • China National Petroleum Corporation (CNPC).

Що відомо про ці компанії

China National Petroleum Corporation є найбільшою китайською національною нафтогазовою корпорація та однією з найбільших світових енергетичних компаній з видобутку нафти та газу.

В НАЗК наголошують, що у 2022 році прибуток корпорації зріс більш ніж удвічі. Зокрема, він збільшившись до 21 млрд доларів. При цьому це відбулося на тлі глобального скорочення поставок нафти, частково через війну в Україні.

До списку міжнародних спонсорів тероризму China National Petroleum Corporation потрапила тому, що має значну інтеграцію з найбільшими компаніями Росії у сфері нафтогазової галузі. Крім того, компанія тісно співпрацює з російським урядом.

Серед основних спільних проєктів:

  • ВАТ "Ямал СПГ" (спільний проєкт з підсанкційною компанією ПАТ "Новатек", у якому CNPC володіє 20% акцій);
  • проєкт "Арктик СПГ-2" (спільний проєкт з підсанкційною компанією ПАТ "Новатек", у якому CNPC володіє часткою 10%);
  • газопровід "Сила Сибіру" (CNPC та підсанкційний АТ "Газпром" є операторами зазначеного газопроводу);
  • нафтопровід "Сковородино-Мохе-Дацин" тощо.

CNCP володіє часткою компаній в Росії та сплачує значні податки до бюджету країни-агресорки. А це дозволяє Кремлю продовжувати війну в Україні.

Ще одна компанія зі списку – Sinopec Group. Це друга за величиною державна компанія Китаю, яка займається видобутком викопного палива та спеціалізується на переробці сирої нафти.

CNOOC Group – третя за величиною національна нафтова компанія Китаю після CNPC та Sinopec. Вона – найбільший морський видобувач нафти та газу в КНР.

Зауважимо, внесення до списку спонсорів війни є дієвим репутаційним інструментом, оскільки такі компанії вносяться до бази даних World-Check, яка здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком.

Як Росія обходить міжнародні санкції

Москва активно використовує європейське судноплавство для того, щоб транспортувати свою нафту та нафтопродукти. При чому агресор не цурається брати судна, які застраховані або належать державам, що встановили обмеження цін.

До того ж Росії вдалося створити так званий тіньовий флот танкерів. На ці судна не поширюється юрисдикція держав, які запровадили санкції.

Раніше ми писали про те, що Зеленський вигадав, де використати конфісковані активи РФ. Також ми розповідали, яка з країн ЄС вирішила відмовитися від російської нафти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.