Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вартість "чорного золота" різко підскочила: яку гру веде країна-агресор

З'ясувалось, чому Росія хоче скоротити видобуток нафти

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія планує й надалі скорочувати видобуток нафти

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У вівторок, 4 квітня, різко змінились світові ціни на нафту.

Про це пише видання Reuters.

Яка вартість нафти 4 квітня

Станом на ранок 4 квітня ф'ючерси марки Brent подорожчали на 43 центи, до 85,36 долара. Нафта West Texas Intermediate (WTI) торгувалися на рівні 80,89 долара за барель, що на 47 центів вище попереднього показника.

У чому причина подорожчання нафти

Ціна "чорного золота" підскочила через плани країн ОПЕК+, в тому числі й країни-агресора Росії, скоротити видобуток.

При цьому, журналісти видання наголошують: нинішні ціни – не межа, зрости вони можуть значно вище.

"Ціни на нафту можуть легко піднятися на понад 100 доларів за барель", – пише Reuters.

Що таке ОПЕК

Абревіатура ОПЕК розшифровується англійською мовою — The Organization of the Petroleum Exporting Countries (Організація країн-експортерів нафти). Це міжнародний картель, створений найбільшими нафтовидобувними державами для стабілізації цін на нафту (переважно шляхом визначення для кожної країни квот на її видобуток).

ОПЕК заснували у 1960 році у Багдаді п'ять країн — Ірак, Іран, Кувейт, Саудівська Аравія та Венесуела. Згодом до об'єднання долучалися нові члени, а деякі країни то входили, то виходили з організації як, наприклад, Кувейт, Індонезія чи Еквадор. Станом на кінець 2022 року до складу ОПЕК входять 13 країн.

Країни, які входять до складу ОПЕК:

  • Саудівська Аравія;
  • Іран;
  • Ірак;
  • Кувейт;
  • Венесуела;
  • Лівія;
  • Алжир;
  • Ангола;
  • Габон;
  • Екваторіальна Гвінея;
  • Республіка Конго;
  • Нігерія;
  • ОАЕ.

Ці країни контролюють близько 2/3 розвіданих запасів нафти (найбільше — на території саме п'яти держав-засновниць ОПЕК). Крім того, на організацію приходиться близько 30% усього її видобутку.

Штаб-квартира організації знаходиться у Відні.

Що таке ОПЕК+

У 2016 році на фоні різкого падіння цін на нафту до ініціатив ОПЕК для контролю цін на нафту вирішили долучитися ще 10 країн — Росія, Казахстан, Мексика, Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Малайзія, Оман, Південний Судан та Судан. Так сформувався новий формат — ОПЕК+.

Що відбувалось із цінами на нафту 3 квітня

Нафта марок Brent і WTI подорожчала більш ніж на 6% після того, як в ОПЕК+ оголосили про плани знизити цільові показники видобутку на 1,16 мільйона барелів на добу. Таким чином, зазначають аналітики, загальний обсяг скорочень ОПЕК+ становить відразу 3,66 млн барелів на добу, що дорівнює приблизно 3,7% світового попиту.

"Обмеження видобутку ОПЕК+ призвело до того, що більшість аналітиків підвищили свої прогнози цін на нафту марки Brent приблизно до 100 доларів за барель до кінця року. Goldman Sachs підвищив прогноз ціни на Brent до 95 доларів за барель до кінця цього року і до 100 доларів на 2024 рік", – констатують аналітики.

Ембарго на імпорт російської нафти

Раніше ми розповідали, що з 5 грудня 2022 року країни G7 у відповідь на агресію проти України заборонили РФ надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. Водночас від ембарго звільняються постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче.

Такі ж обмеження для російських нафтопродуктів набули чинності 5 лютого 2023 року.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. Доходи від продажу нафти й газу в середньому складають понад 40% у структурі федерального бюджету.

Російську нафту все більше експортують до Китаю та Індії. Однак близькосхідні виробники намагаються продавати більше нафти до Європи. Таким чином західні санкції щодо російського палива прискорюють зміну глобальних енергетичних потоків.

Ми також писали про те, що РФ збільшить експорт нафти ще до однієї країни. Також ми зазначали, що в Кремлі вигадали, як помститися світові за обмеження цін на нафту.

Детальніше про ситуацію з нафтою РФ читайте за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.