Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"В Європі газ, а де у нас?" – росіяни після двох місяців без тепла наважилися на протест (фото)

Жителі російського міста бідкаються, що поки влада розповідає про "замерзаючу Європу", мерзнуть вони

Фото: соцмережі, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Росіяни залишилися без газу під час зими

Фото: соцмережі, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В російському місті Уфа росіяни вийшли на протест через відсутність газопостачання та теплої води. При цьому вони бідкаються, що їх вкотре обманула влада – мали замерзнути європейці, а мерзнуть росіяни.

Фото з протестів опублікували російські Telegram-канали.

Росіяни в Уфі без газу ще з листопада. Тоді багатоповерховий житловий будинок вимкнули від газопостачання через проблеми із димоходом. Гаряча вода у багатоповерхівці була завдяки газовим колонкам. Тепер її доводиться гріти у відрах.

Ціна вирішення цього питання – 150 тисяч рублів. Саме в таку вартість оцінили роботи з ремонту димоходу. Проте в росіян нема на це грошей. І вони вже два місяці мерзнуть у своїх квартирах, бідкаючись, що поки влада розповідає про "замерзаючу Європу", замерзають насправді вони.

Як Європа проходить зиму без російського газу

У січні російський монополіст Газпром продовжив скорочувати постачання газу через Україну до держав Європи. Якщо в перші тижні 2023 року обсяг дорівнював 35 млн кубометрів, то 17 січня компанія поставить лише 32,6 млн, тобто скоротився на 8%.

Зменшуючи експорт газу в Європу Газпром допомагає Європі позбутися енергетичної залежності від російського блакитного палива. Якщо наприкінці минулого року і в перші три дні поточного монополіст здійснював постачання в обсязі понад 40 млн кубометрів газу на добу, то друга половина місяця характеризується значними скороченнями.

Ймовірно, це ще не межа, враховуючи намагання Росії шантажувати ЄС холодною зимою і відсутністю газу для опалення споживачів. Водночас саме тепла зима призвела до зменшення потреби в імпорті. На більшій частині континенту зафіксували рекордно високі температури, що обмежило попит на газ для опалення та допомогло швидко збільшити запаси у власних підземних сховищах.

Європа змогла запасти близько 85% необхідного обсягу блакитного палива станом на 8 січня, згідно з даними Gas Infrastructure Europe. Виходить, що намагання президента Володимира Путіна шантажувати країни та змусити їх виконувати свої забаганки задля можливості використовувати ресурси, зазнали поразки.

Раніше ми писали про те, які секрети Газпрому викрила українська IT-армія. Також ми розповідали, що Газпром дістав до чергового "дна" та оновив історичний мінімум по транзиту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.