Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Газпром дістав до чергового "дна": оновлено історичний мінімум по транзиту

Одна з європейських країн недоотримує блакитне паливо, як того вимагають контрактні зобов’язання

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія рекордно скоротила поставки в Європу

Фото: Pixabay, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує скорочувати транспортування газу до країн Європи. Спершу Газпром зменшив постачання через Україну до Молдови, проте наразі обсяги стабілізувалися. Зате інша європейська країна недоотримує газ у значній кількості.

Деталі повідомляє галузеве видання ExPro.

4 січня через українську газотранспортну систему Росія транспортувала на 10% газу менше, що є новим історичним мінімумом. Показник становить 38,4 млн кубометрів. Весь обсяг споживають дві держави Європи – Молдова та Словаччина. Раніше Газпром вже порушував умови постачання і не виконував контрактні зобов'язання, через що керівництво Молдови погрожувало подати на монополіста в суд через зрив домовленостей.

Наразі броньована потужність відновилася і на початок січня дорівнює майже 6 млн кубічних метрів на добу. Проте Словаччина недоотримує блакитне паливо: у довгостроковому контракті з Газпромом вказано показник майже 110 млн кубометрів. Але через українську ГТС 4 січня Росія прокачала лише 32,8 млн, що втричі менше необхідного обсягу.

Наразі невідомо, що стало причиною різкого скорочення постачання. Можливо, справа у падінні ціни на природний газ у Європі. Вартість зменшилася ще на 7%, коли відкрилися торги 4 січня, тож дорівнює 730 доларів за тисячу кубів. Така сума фіксувалася ще в середині лютого 2022 року, тобто востаннє подібні ціни спостерігалися до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Причиною низької вартості палива є тепла зима. Вона не планує найближчим часом вступати в права, тож світової газової кризи не буде. Саме на такий розвиток подій розраховувала Росія, шантажуючи Європу абсолютною відсутністю блакитного палива на ринку.

Транзит через Україну теж оновив історичний мінімум

За весь 2022 рік через газотранспортну систему України РФ вдалося прокачати 20,35 мільярда кубометрів ресурсу. Якщо порівняти показник з усіма роками від проголошення незалежності, тобто з 1991 року, стає зрозуміло, що він є найнижчим. З 2021 року обсяги транзиту взагалі обвалилися вдвічі, що пояснюється, звісно, російським вторгненням, а також відмовою від послуг Газпрому багатьох держав Європи.

Оскільки заброньована потужність Росії по довгостроковому контракту становить 40 млрд кубометрів, їй доведеться оплатити весь обсяг, який не транспортували протягом року до імпортерів. Це визначено договором на умовах "качай або плати". Нагадаємо що Нафтогаз також поповнив список організацій, які звернулися до Міжнародного арбітражу, щоб відсудити у монополіста заборгованість, яка виникла через скорочення постачання.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Росію хочуть відрізати від газового ринку. Також ми повідомляли, що Росія провокує енергетичну кризу ще в одній країні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.