Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Російський газ нікому не потрібен? Чому Газпром знову скоротив експорт

В другій половині січня РФ ще більше скоротила обсяги транспортування газу – до 32,6 млн кубометрів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Газпром скоротив обсяги поставок у Європу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За останні дні російський монополіст Газпром скоротив постачання ресурсу через Україну до держав Європи на 8%. Якщо в перші тижні 2023 року обсяг дорівнював 35 млн кубометрів, то 17 січня компанія поставить лише 32,6 млн.

Про це повідомляє видання Reuters.

Газпром не зраджує традиції, яка започаткувалася у 2022 році, поступово зменшувати експорт через Україну, щоб допомогти Європі позбутися енергетичної залежності від російського блакитного палива. Якщо наприкінці минулого року і в перші три дні поточного монополіст здійснював постачання в обсязі понад 40 млн кубометрів газу на добу, то друга половина місяця характеризується значними скороченнями.

Ймовірно, це ще не межа, враховуючи намагання Росії шантажувати ЄС холодною зимою і відсутністю газу для опалення споживачів. Водночас саме тепла зима призвела до зменшення потреби в імпорті. На більшій частині континенту зафіксували рекордно високі температури, що обмежило попит на газ для опалення та допомогло швидко збільшити запаси у власних підземних сховищах.

Європа змогла запасти близько 85% необхідного обсягу блакитного палива станом на 8 січня, згідно з даними Gas Infrastructure Europe. Виходить, що намагання президента Володимира Путіна шантажувати країни та змусити їх виконувати свої забаганки задля можливості використовувати ресурси, зазнали поразки.

Чи зможе Росія заробити з продажу нафти

Мало того, що країна-агресор втратила доходи з імпорту газу, невдачі підстерегли її також на ринку нафтопродуктів. Збільшення видобутку на 30% не допомогло забезпечити державний бюджет значними надходженнями, оскільки доводиться встановлювати знижки для покупців, які бояться співпрацювати з РФ через можливі санкції.

За даними Bloomberg, експорт збільшився на 876 000 барелів, проте середня ціна в середині січня становить 46 доларів за барель. Нагадаємо, що в червні Росії платили щонайменше 80 доларів. Виходить, якщо відняти з цієї суми собівартість видобутку (дорівнює в середньому 25 доларів), то постачальник майже нічого не заробляє з експорту.

Але знайшовся серйозний покупець на продукцію в той час, коли чимало держав відмовилися покривати власні потреби за допомогою РФ. Індія стала третьою за величиною імпортеркою сирої російської нафти, купуючи 1,2 мільйона барелів на день, що задовольняє близько 85% попиту. Для порівняння, у 2021 році імпорт був у 33 рази меншим.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром знову втратив важливих клієнтів. Також ми повідомляли, що Росія провокує енергетичну кризу ще в одній країні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.