Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Укренерго роз'яснили, чому не варто боятися блекауту

Через стабілізаційні відключення світла українці почали побоюватися повного відключення електроенергії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повне відключення світла не є "кінцем світу"

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через масовані російські обстріли енергетичної інфраструктури України в багатьох областях досі діють стабілізаційні та аварійні відключення світла. В деяких регіонах навіть закликали тимчасово евакуювати мешканців у разі повного блекауту. Однак навіть повне відключення електроенергії насправді не є "кінцем світу".

Про це повідомив глава Укренерго Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону.

Що чекає на українців у разі повного блекауту

Глава Укренерго запевнив, що всі спеціалісти чітко знають, що робити у разі блекауту. Останнім часом було проведено багато протиаварійних тренувань та підготовчих заходів, тож українці вже мали змогу побачити, як це відбувається.

"Блекаут — це не якийсь кінець світу. Блекаут — це повне чи значне погашення енергосистеми, після якого одразу починається її відновлення", – сказав Кудрицький.

За словами голови Укренерго, такі відключення можуть бути тривалістю трохи довшою, порівняно з останньою масованою атакою, можуть бути й коротшою. Сам факт блекауту — це гіпотетична ситуація, до якої енергетики готуються, але яка не є чимось таким, чого Україна не зможе уникнути.

Українцям варто підготуватися до тривалих відключень світла

Що варто підготувати:

  • теплий одяг і ковдри;
  • зарядні пристрої;
  • ліхтарики;
  • консерви.

Також необхідно зробити запас тих речей, без яких не обійтися під час тривалих відключень світла. Проте одночасний блекаут у всій країні є малоймовірним, тому нікуди з країни їхати не треба.

Як працюватиме мобільна мережа у разі блекауту

Мобільний оператор Vodafone-Україна вже розробив план на випадок повного блекауту. Пріоритетом буде збереження можливості здійснювати дзвінки. У разі повної відсутності електроенергії протягом кількох днів, в окремих локаціях працюватимуть голосовий зв’язок та смс. Однак інтернет-з'єднання в такому випадку не буде.

Базові станції оператора обладнані акумуляторами. Однак у разі тривалої відсутності електроенергії заряджати їх не вдасться. Зараз відбувається формування команд, які могли б заправляти дизель-генератори, якими планується обладнати окремі станції.

Раніше ми розповідали, чим не варто користуватися, аби менше відключали світло. Також ми писали, яка небезпека з'явилась у будинках під час відключення світла. Більше про відключення електроенергії в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.