Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Може призвести до трагедії: яка небезпека з’явилась у будинках під час відключень світла

Разом з експертом даємо поради, які можуть врятувати ваше життя та допоможуть уникнути зайвих витрат

Фото: ДСНС, Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У ДСНС попереджають про небезпеку від популярних приладів

Фото: ДСНС, Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Постійні відключення світла не дають не лише нормально зарядити гаджети, а ще й приготувати собі поїсти, оскільки безліч українців користуються саме електронними плитками. Хтось обрав їх через зручність та інноваційність, а десь просто неможливо провести блакитне паливо — наприклад, це заборонено у будинках вище 9 поверхів.

Через це в оселях стали все частіше з’являтися так звані туристичні газові плитки, які працюють від газових балонів або інші варіації балонів із паливом. На перший погляд, це зручна тимчасова альтернатива повноцінній варильній панелі, але якщо придивитися уважніше, можна побачити й інший бік цього диво-винаходу. Сайт Pro Гроші розповідає, яку небезпеку приховують в собі невеликі газові балони і як захистити свою оселю від будь-яких наслідків.

Газові балони й пальники, попри свою сучасність, залишаються джерелом підвищеної небезпеки й взагалі не призначені для використання у квартирі.

Генеральний директор Асоціації Страховий бізнес В’ячеслав Черняховський розповідає, що страхування житла стало актуальним як ніколи саме через газові балони.

Зараз вибухи газових балонів відбуваються постійно, по Києву вже є декілька випадків, оскільки люди стали приносити побутовий газ до квартир.
В’ячеслав Черняховський

В’ячеслав Черняховський

Генеральний директор асоціації Страховий бізнес

За даними ДСНС, лише з початку листопада зафіксовано три випадки вибухів такого приладдя у столиці. На щастя, ніхто не постраждав, однак якби людина знаходилась поряд із балоном на момент вибуху, все могло закінчитись трагічно.

Страхування

Звісно, це не може запобігти самому вибуху, але бодай допоможе виправити його наслідки, покриє витрати на можливий ремонт.

Будь-яке страхування — це заміна миттєвих непрогнозуємих витрат регулярними внесками до страхової компанії. У нашому випадку — це страхування дому та домашнього майна. Випадки бувають різними, наприклад, телефонує мені сусід і каже, що я його заливаю, а я не можу цього робити, оскільки водопостачання перекрите. Виявляється, з’явилася тріщина на сушарці для рушників, і я на це ніяк не міг вплинути, — каже експерт.

Якщо у вас немає страхування, скоріше за все, доведеться влагоджувати конфлікт із сусідом власним коштом, а якщо є — воно покриє цей неприємний випадок.

У полісі можуть прописані різні страхові випадки. Якщо хвилюєтесь саме за вибух балона чи інші проблеми з блакитним паливом, шукайте страхування, яке передбачає покриття ситуацій із побутовим газом.

У такому випадку усі витрати будуть покриватись, за винятком випадків, коли шкоду було нанесено навмисно. Є один випадок, просто феноменальний, люди принесли додому балон з газом, щоб готувати на ньому, і поставили його на електроплитку, яка не працювала через відключення світла. Вона виявилася увімкненою — коли з'явилася електроенергія стала нагріватися, нагріла балон і він взірвався. Повилітали вікна з обох боків будинку, на щастя, ніхто з людей не постраждав, — розповідає Черняховський.

Не зважаючи на те, що це була просто надзвичайна недбалість, страхування має покрити цей випадок, оскільки він стався через ненавмисну вину власника житла. За словами нашого експерта, страхування середньої двокімнатної квартири у звичайному будинку у Києві коштуватиме менш як 100 доларів на рік.

Зауважте, що в елітних будинках, квартирах більшої площі та інших випадках, які відрізняються від описаного, вартість буде інша, оскільки усе розраховується індивідуально. Однозначно можна сказати лише те, що це набагато дешевше, ніж робити сусідам ремонт.

Не допустити трагедії

У ДСНС взагалі не радять приносити балони додому, однак якщо у вашій ситуації без нього ніяк і ви вже придбали туристичну плитку, варто дещо про неї знати.

По-перше, цей винахід раніше використовувався виключно туристами, які могли розігріти собі м’ясні консерви на невеликій конфорці. Саме так туристична плитка з’явилася у Насті. Дівчина мешкає у Києві, однак обожнює туристичні вилазки.

В мене є газова горілка, я купувала її ще давно і користувалася у походах. Власне, там я навчилася нею користуватись і робити це правильно. В часи відключення світла ця річ знову стала у нагоді, довелося її дістати, щоб розігрівати собі їжу чи нагріти чай. В цьому мені допомагає спеціальний туристичний посуд, — розповідає дівчина.

Настя використовує саме туристичний посуд і це дуже важливо, оскільки туристичні горілки не розраховані на стандартні великі баняки.

Зберігання

Також важливо правильно зберігати балон, оскільки газ всередині — дуже нестабільна субстанція. Не можна, щоб на балон попадали опади та прямі сонячні промені, приміщення має добре провітрюватись, а температура не має перевищувати 45 градусів.

До речі, про температуру, уявімо, що ви тримали балон на відкритому балконі, де взимку така ж температура, як і на вулиці. Потім ви принесли його до квартири й одразу заходились запалювати конфорку. Газ, який зріджується на холоді, розширюється при раптовому впливі тепла, і це може призвести до вибуху.

Використання

Ні в якому разі не ставте балон на електричну плиту. Як показує досвід, світло вмикається раптово, а прилад може так і залишитись на індукційній поверхні.

Відстань від інших приладів нагрівання має бути щонайменше один метр. Ніколи не тримайте балон у кімнаті, де спите, навіть у закритому стані.

Після використання провітрюйте приміщення, щоб уникнути скупчення газу, а також перевіряйте, чи щільно закритий вентиль.

Обирайте балони з ізобутаном, саме цей газ вважають найбільш безпечним і він горить за низьких температур.
Не залишайте без нагляду балон у момент користування та за жодних обставин не дозволяйте керувати цим процесом дітям.

Ці правила є не просто рекомендацією, а життєво важливими порадами, яких треба дотримуватись, щоб не трапилося катастрофи просто у вас в оселі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як змінилися звички та заняття українців у період масових відключень електроенергії та розповідав, як не залишитися без мобільного зв'язку під час блекауту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.