Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економити треба ще більше! Чим не варто користуватися, аби менше виключали світло

Українців попереджають, що ситуація з енергетикою може погіршитися, а тому людям варто до цього підготуватися

Колаж: Pro Гроші

Українців просять економити електроенергію

Колаж: Pro Гроші

Українці уже скоротили споживання електроенергії на 10%. Однак влада просить скоротити споживання ще на чверть. Людям варто не користуватися електроприладами без необхідності.

Про це повідомив заступник міністра Фарід Сафаров під час інформаційного телемарафону.

"Для того, щоб розвантажити мережу і було максимально комфортно і швидко відновлювати мережі, ми б просили й хотіли, щоб вони скоротили своє споживання на 25%, і додатково не користувались електричними приладами, в яких нема потреби", – каже Фарід Сафаров.

Що варто робити для економії світла

Аби заощадити електроенергію потрібно вимикати світло в кімнатах, у яких ви не перебуваєте. Також менше використовуйте мікрохвильові печі та електрочайники. Кип'ятити воду та підігрівати їжу можна на плиті.

Також не треба одночасно вмикати праску та пральну машину, а температуру бойлера варто знизити до 50 градусів. Фарід Сафаров попереджає, що ситуація з енергетикою може погіршитися.

"По-перше, ви маєте підготувати теплий одяг, щоб не замерзнути. Також термопосуд – це термоси для гарячої води та їжі, щоб вони довше зберігалися теплими. А також продукти довгого зберігання, щоб швидко їх приготувати", – розповідає Сафаров.

Як зміняться тарифи на електроенергію

Інтерфакс-Україна з посиланням на своє джерело зазначає, що у 2023 році ціни на передачу електроенергії збільшаться в 1,5 раза, а на диспетчеризацію в 4,5 рази.

Відповідно, ціни на електроенергію (без ПДВ) будуть такими:

  • передача електроенергії – 522,46 грн/МВт-год (цього року – 345,64 грн/МВт-год);
  • диспетчеризація – 283,18 грн/МВт- год (цього року 62,13 грн/МВт-год).

Крім того, тариф на передачу електроенергії для підприємств зеленої електрометалургії на наступний рік ухвалили на рівні 286,29 грн/МВт-год (цього року тариф не встановлювався).

Що спричинило таке збільшення цін

Комісія зазначила, що коригування цін спричинено такими факторами:

  • інфляційна складова;
  • зростання цін на технологічні витрати компанії;
  • необхідність врегулювання питання розрахунків з ВДЕ-генерацією;
  • збільшення обсягу коштів на закупівлю додаткової послуги з резерву відшкодування, що передбачає роботу в ОЗП теплової генерації газу та оплачується за спецтарифом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як платити менше за електроенергію. Також ми розповідали, що не варто робити під час аварійних відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.