Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прийшла платіжка за електроенергію з "космічною" сумою? Про що треба знати

З'ясовували, коли треба передавати показники лічильників електроенергії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли треба передавати показники лічильників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці часто скаржаться, що суми в платіжках за електроенергію значно завищують, а інколи навіть вони не відповідають реальному споживанню – енергетики пояснили, що робити в даній ситуації.

Про це йдеться в повідомленні компанії ДТЕК.

Аби платежі не були "космічними", енергетики радять своєчасно передавати показники лічильників, щоб уникнути розбіжностей між розрахованим й фактично спожитим обсягом електроенергії. Таким чином, рахунки приходитимуть лише за реально спожиту електрику.

Річ у тім, що споживачі, які не передають показання лічильника, можуть отримати велику суму у платіжці. У ній оператор системи розподілу розраховує обсяг споживання за середньодобовими показниками.

Коли треба передавати покази лічильників

Передавати покази лічильників електроенергії потрібно у два останні дні поточного місяця, а також протягом трьох перших днів наступного.

Найзручніше це робити за допомогою чат-бота в Telegram:

  • Київ (https://t.me/DTEKKyivskielectromerezhibot);
  • Київщина (https://t.me/DTEKKyivRegionElektromerezhiBot);
  • Дніпропетровщина (https://t.me/DTEKDniprovskiElektromerezhiBot);
  • Одещина (https://t.me/DTEKOdeskiElektromerezhiBot);
  • Донеччина (https://t.me/DTEKDonetskiElektromerezhiBot).

Що буде з боргами після війни

За словами енергетиків, після війни боржникам доведеться повністю розрахуватися за надані послуги за тривалий період часу. Хоча під час воєнного стану в Україні заборонено відключення за несплату комунальних послуг, проте це не означає списання боргів.

Також після війни постачальники знову матимуть право відключати неплатників. У цьому випадку боржникам доведеться не тільки повністю сплатити всі рахунки, а й послуги відключення та повторного підключення.

Чому енергосистема почала стабільно працювати?

Раніше ми вже розповідали про те, що українська енергосистема почала стабільно працювати завдяки міжнародній підтримці. Це один з основних факторів, завдяки якому в України наразі бездефіцитний режим.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не включати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Надалі робота української енергосистеми усе одно залежатиме від дій російських окупантів. Адже ворог може будь-коли обстріляти об'єкти енергоінфраструктури.

Це означає, що у разі масованої ракетної атаки енергетикам знову доведеться запровадити графіки відключень. Але зараз українська енергосистема не відчуває дефіциту.

Раніше сайт Pro Гроші зазначав, за яких умов Україна відновить експорт електроенергії. Також ми розповідали, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону. Детальніше про стан української енергосистеми ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.