Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Експорт електроенергії до ЄС під загрозою? Що може стати на заваді

З'ясовували, що стало на заваді продажу електроенергії до європейських країн

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яка ситуація з експортом електроенергії до ЄС

Фото: ДТЕК, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Безперебійному експорту електроенергії в Європу заважає відсутність порядку проведення спільних аукціонів щодо доступу до міждержавних перетинів.

Затвердити відповідний порядок має Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, як передбачено законом "Про ринок електричної енергії", повідомляє пресслужба Укренерго.

Відомо, що Укренерго протягом останніх років багато разів зверталось до регулятора з проханням затвердити такий порядок за європейськими правилами, фахівці компанії надавали для цього всі необхідні дані та документи.

Крім того, в Укренерго додали, що неодноразово інформували НКРЕКУ та Міненерго, що затвердження порядку спільних аукціонів — це перший необхідний крок, але не вичерпний, потрібно також ухвалити зміни до закону "Про ринок електричної енергії" та до Податкового кодексу.

Зазначається, що лише протягом останніх місяців Укренерго зверталося до НКРЕКУ з проханням затвердити Порядок проведення спільних аукціонів листами у вересні, листопаді 2022 року та березні 2023 року.

"Було проведено низку робочих зустрічей з регулятором, на яких з боку Укренерго надавалась вся необхідна для ухвалення рішення інформація. Укренерго також регулярно інформувало Міненерго, що питання спільних аукціонів залишається невирішеним, численними офіційними зверненнями, починаючи з травня 2022-го року", — повідомили у компанії.

При цьому в Укренерго заявили, що продовжують працювати з партнерами й робити все можливе, щоб експорт електроенергії міг відбуватися в рамках того регуляторного поля, яке наразі встановлено НКРЕКУ, попри те, що регулятор досі не прийняв відповідних європейських правил проведення спільних аукціонів на доступ до міждержавного перетину.

Яка ситуація зі світлом в Україні

З настанням весни українським фахівцям вдалося налагодити роботу енергосистеми, яку впродовж осені та зими намагалися зруйнувати російські війська. Звісно, відновити стабільну роботу вдалося зокрема завдяки активній міжнародній підтримці. Це один з основних факторів, завдяки якому країна подолала дефіцит потужностей в енергосистемі.

Також на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не вмикати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Надалі ситуація з електроенергією буде залежати від дій російських окупантів. Адже ворог може будь-якої миті обстріляти об'єкти енергоінфраструктури.

Це означає, що у разі масованої ракетної атаки енергетикам знову доведеться запровадити графіки відключень. Але зараз українська енергосистема не відчуває дефіциту.

Раніше ми розповідали, чи домовилися в уряді про перегляд тарифів на світло для споживачів. Детальніше про стан української енергосистеми ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.