Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Укренерго оголосили надзвичайну ситуацію: що відбувається в Україні

Об’єднана енергетична система України суттєво постраждала через ракетні обстріли

Фото: Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Ситуація в Україні критична після ракетних обстрілів

Фото: Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Укренерго повідомляє, що через російські ракетні обстріли, які тривали протягом кількох годин 16 грудня, українська об’єднана енергетична система втратила понад 50% споживання. Тож довелося оголосити надзвичайну ситуацію у державі.

На цьому наголошує пресслужба Національної енергетичної компанії.

Згідно з повідомленням на сайті НЕК "Укренерго", 16.12.2022 року внаслідок масованих ракетних обстрілів з боку російських окупантів електроенергетичної інфраструктури України (теплові, гідроелектростанції, підстанції магістральних мереж 330-750 кВ) відбулася втрата понад 50% споживання, що відповідає п.2.4 Кодексу системи передачі – настанню режиму системної аварії.

"Відповідно до Правил ринку (Розділ 9 пп. 9.1.2) повідомляємо про настання надзвичайної ситуації, починаючи з розрахункового періоду з 09:00 16.12.2022 року", – йдеться в повідомленні.

Директор "Центру досліджень енергетики" Олександр Харченко в коментарі виданню "Бабель" зазначив, що наразі немає можливості забезпечити електрикою більш як 50% споживачів країни (включно з критичною інфраструктурою). Тобто відбулася втрата можливості виробляти й транспортувати енергію більше вказаного показника. Саме це означає настання надзвичайної ситуації в енергетиці.

Голова Міністерства енергетики Герман Галущенко назвав кількість пошкоджених внаслідок обстрілів об'єктів генерації – всього їх дев'ять. "Зараз ми з'ясовуємо масштаб пошкоджень. Відповідно, пошкоджено підстанції, які передають електроенергію, що призвело до обмеження виробництва насамперед атомної генерації", – сказав він.

Якщо резюмувати, українцям варто підготуватися до аварійних відключень електроенергії, оскільки без цього кроку забезпечити живлення для критичних об'єктів по всій території держави буде неможливо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що по Україні відключають електроенергію, та розповідав, де немає світла через масований обстріл. Також ми повідомляли, що Галущенко підтвердив влучання по енергооб'єктах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.