Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні заборонили експорт одного з енергоносіїв: як це допоможе пережити зиму

Розповідаємо, яка заборона діятиме в Україні та чому це важливо у контексті повномасштабної війни з Росією

Фото: УНІАН

Заборона на експорт газу діятиме до кінця 2024 року

Фото: УНІАН

В Україні продовжують заборону на експорт природного газу. Обмеження діятимуть до кінця 2024 року.

Про це йдеться в указі №№737, який підписав очільник країни Володимир Зеленський.

"Кабінету міністрів України: ухвалити рішення про встановлення у 2024 році нульової квоти на експорт природного газу українського походження", — йдеться у тексті указу.

У документі також є звернення уряду щодо збільшення пропускної спроможності газотранспортної системи України. Це необхідно для того, аби забезпечити імпорт палива та його накопичення у підземних газосховищах.

Зауважимо, що вперше заборона на експорт українського була з'явилася невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії до України у лютому 2022 року. Згодом обмеження продовжили до кінця 2023 року.

Коли Україна відмовиться від транзиту російського газу

Попри повномасштабну війну з Росією Україна не відмовилася від транспортування російського газу через свою газотранспортну систему у країни Європи. Як пояснив очільник НАК "Нафтогазу" Олексій Чернишов, транзит газу продовжується лише для того, аби у країнах Євросоюзу не виникло проблем із газом під час опалювального періоду.

"Зараз через газотранспортну систему Україну продовжується частковий транзит газу. Усе заради підтримки Європейського Союзу. Особливо тих країн, які не мають іншого джерела надходження природного газу", — сказав він.

Чернишов також зазначив, що Україна відмовиться від транзиту, адже ЄС продовжує послідовну політику щодо відмови від російського газу. Натомість наша держава планує збільшити видобуток власного природного газу, аби забезпечити європейців додатковими об'ємами газу.

Скільки коштує український газ

Вартість фактичної реалізації газу українського видобутку у жовтні склала 15 196 гривень за 1 тисячу кубометрів, тоді як у вересні ціна була іншою — 14 850 гривень.

До слова, у серпні середня ціна імпортного газу 12,5 тисячі гривень, а у липні — 10 833 гривні за 1 тисячу кубічних метрів.

Раніше ми розповідали, скільки газу накопичила Україна для проходження опалювального сезону та чи вистачить цих запасів. Також ми писали, для чого в Україні запровадили ЕІС-код.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.