Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перехід на європейські стандарти вже розпочався: для чого в Україні запровадили ЕІС-код

Розповідаємо, для чого в Україні запровадили ЕІС-коди, що це таке та для чого вони потрібні

Фото: УНІАН

Запровадження ЕІС-код допоможе розширити український ринок природного газу

Фото: УНІАН

Україна продовжує активну інтеграцію в Європейську спільноту, а тому деякі речі та послуги намагаються уподібнити до європейських стандартів. Це робиться для того, щоб більшість процесів були спрощеними та уніфікованими.

Про те, що таке ЕІС-код та для чого він потрібен, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Під ЕІС-кодом розуміється код енергетичної ідентифікації точки комерційного обліку, який автоматично присвоюється оператором ГРМ при підключенні споживача до труби. Він складається з 16 символів та потрібен для ідентифікації точки обліку об'єкта в базах під час передачі обсягів споживання.

Призначення спеціального коду є безплатним та обов'язковим. Це одна із важливих умов постачання послуг як побутовим, так і непобутовим споживачам. Дізнатись свій ЕІС-код можна:

  • у центрі обслуговування за місцем проживання;
  • в рахунках від постачальника;
  • в заяві про приєднання від оператора розподілу;
  • в паспорті точки обліку.

Окрім покращення ефективності співпраці є країнами ЄС, введення ЕІС-кодів суттєво розширить український ринок природного газу. Відповідні коди надаються суб'єктам ринку, що приєднані до ГТС магістральними трубами, компанією ГТС України ПАТ УКРТРАНСГАЗ. Далі оператори ГТС видають ЕІС-коди кінцевим споживачам, отримані коди зберігаються в базі даних ГТС України.

Як українці можуть заощадити на розподілі газу

За газ українцям виставляють два рахунки: за спожите паливо та за розподіл газу. Оскільки принцип нарахування абонплати за газ було змінено, деякі українці можуть додатково заощадити свої кошти. А саме змінився підхід до визначення мінімального розміру річної замовленої потужності для споживачів, які мають газові прилади, але користуються ними рідко або взагалі їх не використовують.

Залежно від мінімальних розмірів річної замовленої потужності, мінімальна місячна плата за доставку газу складає:

  • для домогосподарств з газовою плитою — 39 кубометрів;
  • для домогосподарств з газовою плитою та колонкою — 126 кубометрів;
  • для домогосподарств з автономним опаленням — 314 кубометрів.

Відповідні зміни, комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) запровадила з жовтня цього року.

Раніше ми писали, як перестати платити за розподіл газу, а також скільки коштуватиме блакитне паливо для українців в листопаді 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.