Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні стрімко зріс дефіцит потужності – як відключатимуть світло 28 листопада

Укренерго збільшило обсяги відключень електроенергії та застосувало графіки аварійних відключень

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні застосовані аварійні відключення

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Зранку 28 листопада внаслідок стрімкого зростання дефіциту потужності довелося застосовувати аварійні відключення по всій території України.

Про це повідомили в Укренерго.

Причиною збільшення дефіциту потужності стали аварійні відключення блоків на кількох електростанціях. Водночас споживання продовжує зростати через погіршення погодних умов.

Наразі дефіцит потужності складає 27%. Зазначимо, що вчора, 27 листопада, він становив 20%.

"Після усунення причин аварійних відключень, блоки повернуться у роботу, що зменшить дефіцит в енергосистемі та зменшить обсяги обмежень споживачів", – пояснюють в Укренерго.

Контрольовані аварійні відключення дозволяють збалансувати енергосистему та запобігати аварійним ситуаціям у мережах.

"Загальний дефіцит в енергосистемі – це наслідок вже 7 хвиль ракетних ударів росіян по енергетичній інфраструктурі. Масштаби та складність пошкоджень дуже великі. Ремонти тривають цілодобово", – додають в Укренерго.

Українців просять у період відсутності електроенергії подбати про себе та рідних, а також допомогти тим, хто потребує цього.

Коли чекати нових блекаутів

Кілька українських високопосадовців, в тому числі президент Володимир Зеленський, попередили громадян про можливі масовані ракетні атаки з боку російських окупантів цього тижня.

За словами Зеленського, поточний тиждень може бути не менш складним ніж той, що минув.

Президент переконаний, що поки в росіян є ракети, вони будуть запускати їх по Україні, тож не варто ігнорувати сигнали повітряної тривоги, проте потрібно допомагати іншим людям за можливості та потреби.

"Наші Сили оборони готуються. Уся наша держава готується. Усі сценарії опрацьовуємо, у тому числі з нашими партнерами", – запевнив президент.

Зеленський пояснив, що наразі Україна застосовує стабілізаційні графіки відключень, енергетики здебільшого відновили енергосистему, проте нові удари можуть знову завдати чималих руйнувань. Тож українців закликали бути готовими до різних сценаріїв.

Остання масована ракетна атака РФ була 23 листопада. Тоді було знеструмлено всі атомні станції, більшість теплових та гідроелектростанцій. Велика частина держави опинилася без електроенергії, були перебої з водо- і теплопостачанням. В Міненерго заявили, що 23 листопада в Україні відбувся блекаут.

Раніше ми писали про те, куди звертатися, якщо електрики немає понад чотири години. Також ми розповідали, як підготуватися до блекауту на випадок повторних ракетних атак.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.