Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Екстрені відключення світла діють у чотирьох областях – яких саме і що змінилося

Дефіцит обсягів генерації електроенергії зберігається на рівні 20%

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову діють екстрені відключення світла

Фото: pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжують діяти екстрені відключення електроенергії після масованої ракетної атаки росіян 23 листопада. В деяких областях ситуація надскладна.

Деталі повідомила пресслужба ДТЕК "Київські електромережі".

На сайті компанії зазначено, що графіки планових обмежень не діють, попри поступове відновлення мережі та збільшення обсягів генерації. Відомо, що станом на ранок 28 листопада виробники електроенергії покривають майже 80% потреб споживання, тобто не вистачає лише 20%. Проте через прихід зими та похолодань потреби поступово зростають, що говорить про можливе збільшення дефіциту найближчим часом.

Найскладніша ситуація з постачанням в чотирьох областях – Київській, Львівській, Одеській та Дніпропетровській. Як зауважують у ДТЕК, фахівці намагаються відключати споживачів рівномірно, аби скоротити терміни відсутності електроенергії у будинку. Водночас енергетики нагадують, що Укренерго не відключає конкретні адреси в населених пунктах, а тільки надає обленерго ліміти споживання, перевищувати які заборонено.

У компанії запевнили, що у випадку найгіршого сценарію є план відновлення, тож абсолютного блекауту українці можуть не боятися.

Використання техніки під час обмежень

Укренерго постійно звертається до громадян і просить економніше споживати електроенергію, особливо у пікові часи, а також відмовитися від приладів, що потребують великих обсягів світла. Завдяки невеликому вкладу кожного мешканця можна швидше стабілізувати мережу і поступово зменшувати тривалість відключень.

На жаль, через постійні стрибки напруги, які з'являються внаслідок перебоїв з електропостачанням, в українців почастішали випадки швидкого псування побутової техніки. Особливо складна ситуація у старому фонді, так званих хрущовках. Рекомендується встановити стабілізатор напруги в оселі або поставити реле у щиток. Це дозволить при різкому падінні чи зростанні напруги відключити подачу струму, поки ситуація не стабілізується.

Також варто здійснювати профілактичні заходи для збереження цілості своєї техніки. Наприклад, обов'язково вимикати з мережі всі прилади, як тільки зникне світло, а також не вмикати все одразу, коли електроенергія з'явиться. Одночасне увімкнення створює великий стрибок напруги, що погано впливає на енергосистему України й пришвидшує псування електроприладів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як вчасно розпізнати отруєння чадним газом та врятуватися. Також ми повідомляли, як підготуватися до блекауту на випадок повторних ракетних атак.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.