Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні почнуть перевіряти обленерго: для чого це потрібно

Наразі енергетики продовжують робити все можливе, щоб українські міста повернулися до стабілізаційних графіків відключень електроенергії

Колаж: Pro Гроші

В Україні намагаються стабілізувати подачу електроенергії

Колаж: Pro Гроші

В Україні будуть перевіряти обленерго щодо коректності застосування графіків відключення електроенергії. Це відбуватиметься в ранкові та вечірні пікові години.

Про це пише ilikenews.

Міністерство енергетики доручило перевірки Державній інспекції енергетичного нагляду України. Також залучать представників НКРЕКП, СБУ та НЕК "Укренерго".

Під перевірки потрапить також технічний стан елементів обладнання системної протиаварійної автоматики.

Яка ситуація зі світлом в Україні

В Укренерго повідомили, що виробники забезпечують 73% споживання електроенергії в Україні. Дефіцит потужності становить 27%, та поступово зростає потужність генерації, що дозволить дещо знизити дефіцит в енергосистемі.

Також компанія визначила ліміти споживання електроенергії для всіх обленерго, перевищення яких буде призводити до аварійних відключень. Наразі енергетики продовжують робити все можливе, щоб українські міста повернулися до стабілізаційних графіків відключень світла.

Імпорт електроенергії з ЄС

Енергетична компанія України (ЕКУ) у тестовому режимі імпортувала електроенергію з Румунії. Державний енерготрейдер АТ "ЕКУ" 27 листопада поточного року у тестовому режимі прийняв некомерційні обсяги електроенергії з Румунії потужністю 1 МВт протягом двох годин (о 9:00 та 14:00).

Завдяки можливості постачати ресурс держава зможе отримати додатковий інструмент стабілізації енергосистеми. Тестові постачання (не комерційні!) дозволять перевірити технічні можливості імпорту, щоб у разі екстреної потреби процедура здійснилася без перешкод і затримок.

Подібне тестування раніше було здійснено зі Словаччини. Процедуру провели вперше 27 жовтня, а повторно імпортували електроенергію 19 листопада. За словами гендиректора ЕКУ, зараз Україна може отримувати 500-600 МВт ресурсу. Цей обсяг насправді невеликий – всього половина потреб одного міста, Києва. Проте навіть він дасть змогу підтримувати мережу у випадку тотального блекауту.

Раніше ми розповідали, скільки електроенергії зекономить Україна після встановлення новорічної ялинки. Також ми писали, якій країні також не вистачає електроенергії. Більше про відключення світла читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.