Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дефіцит на рівні 74%: якій країні також не вистачає електроенергії

Європа різко підвищила ціну на електроенергію, що спричинило дефіцит у Молдові

Фото: ANDREI SPÎNU, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

У Молдові спостерігається значний дефіцит електроенергії

Фото: ANDREI SPÎNU, Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

29 листопада у Молдові очікується дефіцит електроенергії у розмірі майже 75%. Проблема з'явилася через неможливість закупити ресурс у Європи за стандартною ціною.

Деталі пише видання Newsmaker.

За словами міністра інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрія Спину, держава купує у сусідньої Румунії близько 80% необхідної електроенергії. Для цього діють договори з двома приватними компаніями, які постачають 10-12% ресурсу вартістю 90 євро. Решту обсягу Молдова отримує на румунській фондовій біржі, проте середня ціна вдвічі дорожча – 180 євро за 1 МВт.

Через залежність від міжнародного ринку 29 листопада стався неочікуваний феномен, коли країна не змогла придбати необхідну кількість ресурсу для забезпечення всіх споживачів. Причина – у подорожчанні ціни на електроенергію в Румунії на 30-40%. Як зауважив міністр 28 листопада в ефірі місцевого телеканалу PRO TV, "компанія Energocom намагалася купити електроенергію за нижчою ціною, але не змогла закупити її на весь день".

Тож дефіцит становитиме 74%. Більша частина споживачів не отримає електроенергію, іншим доведеться максимально економно її використовувати. Щоб врегулювати ситуацію, Moldelectrica запросила аварійну електроенергію у румунського оператора Transelectrica. Компанія підтвердила доступність постачання, проте ціна занадто висока.

Молдова теж страждає від повномасштабної війни, яка триває в Україні, адже раніше наша держава експортувала ресурс та продавала Молдові за вигідною ціною. Останні кілька місяців постачання припинилося, бо генерації не вистачає навіть на забезпечення українських громадян. До того, під час останнього ракетного обстрілу 23 листопада не лише Україна опинилася без світла, але й сусідня Молдова, якій довелося деякий час провести у повному блекауті.

Україна імпортує електроенергію з Європи

Водночас уряд розробляє різні механізми розв'язання проблеми, серед яких найбільш очевидний та реальний – імпортувати ресурс з Європейського Союзу. Вперше тестове постачання відбулося зі Словаччини 27 жовтня, після цього спробу повторили 19 листопада, а вже 28 листопада надійшли некомерційні обсяги електроенергії з Румунії.

Завдяки цьому можна розробити додатковий інструмент стабілізації енергосистеми та залучення екстреного ресурсу у випадку абсолютного блекауту. Звісно, тестовий формат не дозволяє забезпечити світлом всю державу, проте з часом вдасться створити спеціальний механізм, щоб можливість імпорту забезпечувалась дешевше та ефективніше.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка ситуація з електроенергією в столиці. Також ми повідомляли, що РФ продовжує обстрілювати інфраструктуру України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.