Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В деяких областях не вимикатимуть світло взагалі – в чому причина

В кожній області будуть проводити виміри реального електричного навантаження

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Світло вимикатимуть частіше та надовше

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найближчі кілька тижнів українцям доведеться жити з більшими обмеженнями в споживанні електроенергії. Деяким регіонам взагалі не будуть вимикати світло, тоді як всі інші території потерпатимуть від низьких денних лімітів.

Чому так відбувається, зазначено у Порядку організації проведення вимірів електричного навантаження в режимний день.

Що таке режимний день та навіщо його проводити? Це стандартна процедура, яка дозволяє отримати точніші дані щодо реального споживання електроенергії в області. Тобто інформацію, які обсяги генерації потрібні для забезпечення стабільного постачання світла. На основі цих показників Укренерго вирішує, чи є потреба у збільшенні лімітів.

Міністерство енергетики розпорядилося до 10 лютого 2023 року здійснити виміри реального електричного навантаження у всіх областях України. Для звичайних людей це означає, що в якийсь день світло не вимикатимуть взагалі. Проте для мешканців більшості регіонів це погана новина, адже, щоб забезпечити безперебійною генерацією цілу область протягом доби, потрібну ці обсяги в когось забрати.

Тож протягом трьох тижнів ліміти будуть менші, аби провести виміри та отримати реальні показники по кожному регіону. Як тільки інформація стане доступною, оператори систем розподілу мають подати звіт про погодинне активне електричне навантаження, який стане основою для перегляду обмежень у кожному регіоні окремо.

Яка ситуація зі світлом 24 січня

Так, 24 січня світло планували не вимикати протягом дня на Полтавщині та Черкащині. Як зауважують обленерго, максимально точно вдасться здійснити процедуру вимірів лише за умови, що не виникатимуть аварійні ситуації та не буде чергової масованої ракетної атаки російських окупантів.

Втім 23 січня о 21:00 диспетчер Полтаваобленерго отримав команду скасувати проведення режимного дня через значний дефіцит у загальній мережі. Так само дату змінили для Черкащини, проте без уточнення, на яку. "Виміри перенесено за розпорядженням Укренерго. Про нову дату буде повідомлено додатково", – зауважив голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

За повідомлення пресслужби Укренерго, споживання електроенергії залишається на рівні попереднього дня. Хоч вдалося збільшити виробництво завдяки ремонту деяких об’єктів енергетичної інфраструктури, дефіцит потужності досі вагомий. Всі області отримали традиційні ліміти, на основі яких склали графіки відключень. У Києві, Одеській та Дніпропетровській областях діють стабілізаційні графіки відповідно до доведених лімітів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які електростанції виробляють найбільше світла. Також ми повідомляли, які прилади треба відключати на ніч, щоб економити електроенергію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.