Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Джерела генерації в Україні: які електростанції виробляють найбільше світла

Розповідаємо про джерела генерації електроенергії в Україні та особливості роботи кожної з них

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які станції виробляють найдорожче світло

Фото: ДТЕК, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Згідно з інформацією Міністерства енергетики України, енергетики відремонтували деякі пошкоджені під час останніх атак підстанції. Це допомогло збільшити генерацію в енергосистемі країни.

Про особливості кожного джерела генерації електроенергії в Україні розповів генеральний директор Yasno Сергій Коваленко у себе на сторінці в Facebook.

Гідро/гідроакумуляційні електростанції

За словами Коваленка, це досить недороге джерело електроенергії, яке має невичерпний ресурс, на який не потрібно витрачати величезні кошти. Попри те, що такі станції є досить екологічними, вони не можуть виробляти світло безперервно.

"ГЕС можуть оперативно пристосовуватися до потреб ринку та попиту, збільшуючи чи зменшуючи виробництво. Тобто балансувати. Також їх використовують для запуску системи. Але їм потрібен час на відновлення рівня води, коли їх потужно експлуатують", – зазначив директор Yasno.

Теплоелектростанції

Для роботи таких станцій необхідно багато палива: вугілля, газ тощо. Тому світло, вироблене ТЕС/ТЕЦ є досить дорогим.

"Вони генерують значні обсяги електроенергії, також використовуються для балансування ринку. І, зрозуміло, їхня робота не залежить від зовнішніх чинників", – написав Коваленко.

Атомні електростанції

Ці станції мають генератор у вигляді реактора й працюють на ядерному паливі. Тому вони є дорогими у будівництві та потребують значного ресурсу в обслуговуванні. Атомні станції можуть виробляти значні обсяги електроенергії, яка є відносно недорогою.

Також Коваленко зазначив, що через особливості виробництва такі станції є досить негнучкими, тому не можуть швидко змінити обсяги електроенергії, що виробляється під потреби ринку.

Вітрові та сонячні електростанції

Такі станції сильно залежать від зовнішніх чинників. Вони потребують спеціальних умов використання та роботи. Але та електроенергія, яку вони виробляють, – недорога.

Яка ситуація в енергосистемі після обстрілів 14 січня

Голова Міненерго Герман Галущенко в ефірі телемарафону пояснив, що ситуація в енергосистемі країні покращилася. Енергетики змогли відновити роботу деяких пошкоджених об'єктів. Це дало змогу скоротити тривалість відключень світла.

За словами Галущенка, енергетики продовжують працювати на пошкоджених об'єктах, щоб якомога швидше привести все до ладу та виробляти електроенергію в максимально можливому обсязі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які обленерго найбільше порушують графіки відключень світла. Також ми розповідали, чому важливо платити за електроенергію попри часті відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.