Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні діють аварійні вимкнення світла – де погіршилася ситуація 23 січня

У кількох областях зранку, 23 січня, вже перевищено ліміти споживання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яка ситуація зі світлом в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У понеділок, 23 січня, зросли обсяги споживання електроенергії по всій території України. Це пов'язано з початком робочого тижня та зниженням температурного режиму, тобто похолоданням.

Про стан енергосистеми розповіла пресслужба Укренерго.

Напередодні регіони отримали ліміти споживання на добу, відповідно до яких обленерго складає графік планових відключень. На жаль, вранці у кількох областях ліміти вже перевищені, тобто довелося застосувати аварійні вимкнення світла, що не виключено також в інших регіонах. Мова про Львівську, Дніпропетровську, Харківську, Волинську та Запорізьку області.

Водночас у місцях з найскладнішою ситуацією справи дещо покращилися, а саме у столиці та Київській області, на Одещині і Дніпропетровщині. Відповідно до необхідних обсягів споживання Укренерго надав нові обмеження на 23 січня:

  • Київ (вдень 948 МВт/вночі 608 МВт);
  • Київщина (вдень 678 МВт/вночі 559 МВт);
  • Одещина (вдень 580 МВт/вночі 412 МВт);
  • Дніпропетровщина (вдень 1 149 МВт/вночі 1 009 МВт).

Передбачається, що цих лімітів має вистачити для дотримання планових графіків, тобто енергетики не відключатимуть світло у "сірих" зонах, якщо споживання струму не буде зростати протягом дня. Ліміти дозволяють забезпечувати мешканців Одеської області зі стабілізаційними обмеженнями з 07:00 до 24:00, а всі інші регіони – цілодобово.

У Запорізькій області енергетики прогнозували скасування графіків після 20:00. До того часу вимкнення мали діяти, а ввечері, за відсутності обстрілів і критичних проблем в мережі, відключення не планували. Проте "у зв’язку із перевищенням доведених на денний час 23 січня лімітів енергоспоживання, о 08:45 введено графіки аварійних відключень електроенергії (ГАВ)". Як зауважили представники Запоріжжяобленерго, загальний обсяг розвантаження – 32 МВт.

Чи можливе швидке відновлення енергосистеми

Експерти стверджують, що повноцінний ремонт і відновлення мережі до довоєнного стану займе кілька років, тобто українці хоч і матимуть електроенергію, проте з деякими обмеженнями. Звісно, мова не про кількарічні графіки та стабілізаційні відключення, але максимального покращення найближчим часом чекати не варто. Якщо масовані ракетні обстріли російських окупантів припиняться, то відновлення відбудеться набагато швидше.

Зокрема вже є позитивні зрушення: Укренерго вдалося відновити одну з ліній 330 кВт на південному сході. При цьому український уряд користується різними можливостями забезпечення держави електроенергією. Наприклад, проводиться тестовий імпорт потужностей з Європи, а також чимало країн пообіцяли надати допомогу у вигляді трансформаторів.

Плюс велика надія – на відновлювальну енергетику, яку планують відбудувати для входження у європейську спільноту. Як зауважив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі, Україна може стати головним експортером "чистої" енергії до ЄС, що дозволить зробити великий внесок у післявоєнну систему енергетичної безпеки Європи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли покращиться ситуація зі світлом в Україні. Також ми повідомляли, які електростанції виробляють найбільше світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.