Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економія електроенергії та зменшені платіжки: які прилади треба відключати на ніч

Електричні прилади, які увесь час підключені до мережі, "з'їдають" електроенергії набагато більше, ніж ви думаєте

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які прилади варто відключати на ніч з розетки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через постійні відключення світла українців часто закликають економно споживати електроенергію. Один з ефективних способів економії – відключення електроприладів з розетки на ніч.

Про це повідомляє видання Sante Plusmag.

Які прилади варто відключати з розетки на ніч

Дрібні електроприлади, такі як електрочайники, блендери, тостери, фен, сумарно "з'їдають" більше електроенергії, ніж ви думаєте, тому їх варто відключати на ніч з розетки, щоб реально зекономити електроенергію. Також потрібно відключати мікрохвильові печі, вони споживають багато електроенергії навіть коли просто підключені до мережі без використання.

Якщо протягом дня ви не мали змоги зарядити мобільні пристрої, ноутбуки та планшети, то, звичайно, можна це зробити вночі. Але, якщо вдень було світло і вночі не критично ставити пристрої на зарядку, то не варто залишати зарядні пристрої під'єднаними до розетки. Також на ніч краще відключати ПК з мережі.

Телевізори також "їдять" багато електроенергії, тому, щоб зекономити, бажано відключати пристрій з розетки на ніч. Бойлер – один з побутових пристроїв, який споживає найбільше електроенергії. Якщо ви вночі не збираєтеся купатися, краще відключити його з мережі, а вранці прокинутися трохи раніше, щоб вода встигла нагрітися.

Здається, що ми споживаємо електроенергію тільки коли користуємося будь-якими приладами, однак це зовсім не так. Прилади, які весь час підключені до мережі, можуть "з'їсти" багато електроенергії, це стосується не тільки економії, а й платіжок за електроенергію. Якщо протягом місяця дотримуватися таких правил, можна побачити, що сума за електроенергію в платіжці буде значно меншою.

Яка ситуація зі світлом в Україні

По всій Україні зросли обсяги споживання електроенергії. Це пов'язано з початком робочого тижня та зниженням температурного режиму.

Напередодні регіони отримали ліміти споживання на добу, відповідно до яких обленерго складає графік планових відключень. У понеділок, 23 січня, в деяких областях ліміти вже перевищені, тому довелося застосувати аварійні вимкнення світла, що не виключено також в інших регіонах. Мова про Львівську, Дніпропетровську, Харківську, Волинську та Запорізьку області.

Водночас у місцях з найскладнішою ситуацією справи дещо покращилися, а саме у столиці та Київській області, на Одещині і Дніпропетровщині. Відповідно до необхідних обсягів споживання Укренерго надав нові обмеження на 23 січня:

  • Київ (вдень 948 МВт/вночі 608 МВт);
  • Київщина (вдень 678 МВт/вночі 559 МВт);
  • Одещина (вдень 580 МВт/вночі 412 МВт);
  • Дніпропетровщина (вдень 1 149 МВт/вночі 1 009 МВт).

Раніше ми розповідали, чому у трьох регіонах країни світло зникає частіше, ніж в інших. Також ми писали, які електростанції виробляють найбільше світла. Більше про відключення світла в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.